3 sposoby na kolorowy ryż.

czwartek, grudnia 26, 2013

1 sposób: żółty ryż.

Składniki na 4 osoby:
1 szklanka ryżu
2 szklanki wody
1 łyżeczka curry
sól


Przygotowanie:
Ryż przemywamy w zimnej wodzie, dopóki woda bedzie przezroczysta, dzięki temu ryż bedzie nie taki kleisty. Następnie w garnku zagotawujemy wodę i dodajemy ryż. Gotujemy na słabym ogniu pod przykryciem, dopóki ryż bedzie miękki, przez ok. 25 min. Mniej więcej w środku gotowania do ryżu dodajemy curry i sól. 


Taki ryż najlepiej smakuje z łagodnym mięsem takimi jak kura lub wołowina.

2 sposób: czerwony ryż.

Składniki na 4 osoby:
1 szklanka ryżu
2 szklanki wody
3 łyżeczki łagodnej papryki w proszku
sól


Przygotowanie:
Ryż przemywamy w zimnej wodzie, dopóki woda bedzie przezroczysta, dzięki temu ryż bedzie nie taki kleisty. Następnie w garnku zagotawujemy i solimy wodę, i dodajemy ryż. Gotujemy na słabym ogniu pod przykryciem, dopóki ryż bedzie miękki, przez ok. 25 min. Pod koniec gotowania dodajemy paprykę i dobrze mieszamy.


Taki ryż najlepiej smakuje z mięsem ostrym, z dużą ilością chilli lub pieprzu. Przed podaniem ryż możno polać sosem sojowym.



3 sposób: zielony ryż.

Składniki na 4 osoby:
1 szklanka ryżu
2 szklanki wody
sól
łyżka koperku 



Przygotowanie:
Ryż przemywamy w zimnej wodzie, dopóki woda bedzie przezroczysta, dzięki temu ryż bedzie nie taki kleisty. Następnie w garnku zagotawujemy i solimy wodę, i dodajemy ryż. Gotujemy na słabym ogniu pod przykryciem, dopóki ryż bedzie miękki, przez ok. 25 min. Pod koniec gotowania do ryżu dodać koperek i dobrze wymieszać.


Taki ryż jest uniwersalny i pasuje do każdego rodzaju potraw.
                                 
                                                                                                                                  
                                                                                                                                      Smacznego!




Podobne przepisy

0 komentarze

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: