Kaczka pomarańczowa.

wtorek, grudnia 24, 2013

Skladniki na 4 osoby:

Kaczka (ok. 1-2,5 kg)
4 pomarańcze
5 ząbków czosnku
Odrobinę rozmaryny
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Sól 
Pieprz


Przygotowanie:

Kaczkę myjemy i osumaszamy. Następnie rozrabiamy ją na 2 pierście, 2 skrzydełka i 2 udka. A z korpusu gotujemy bulion. Skórę pierści nadcinamy w klatką (Uwaga: ale nacinamy tylko skórę, nie nacinamy mięsa). Robimy marynatę: czosnek czyścimy i miażdżymy nożem lub za pomocą praski. Następnie do miseczki wlewamy oliwę i dodajemy zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i odrobinę rozmaryny. Marynatą niecieramy kaczkę i odstawiamy na 24 godziny pod przykryciem w chłodne miejsce. 


Pierś smażymy od strony skóry do tego czasu, dopóki nie wytopi się wszystek tłuszcz. 2 pomarańcze obieramy i krojimy w plastry. Z pozostałych pomarańcz wyciskamy sok i odstawiamy. Kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, a na nią układamy oczyszczone pomarańcze pokrojone w plastry. Wlewamy do naczynia kubek (200ml) bulionu. Pieczemy pod przykryciem w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez 15 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 60-90 stopni i pieczemy już bez przykrycia kolejnych 30 minut.



Z soku z pomarańcz robimy sos: do rondelka wlewamy sok i doprowadzamy do wrzenia. Do gorącego soku wlewamy mąkę kukurydzianą rozprowadzoną w połowie szklanki wody. Gotujemy do zgęstnienia przez ok. 20 sekund i odstawiamy do przestygnięcia. Sos solimy i pieprzymy.

Kaczkę podajemy na wielkim talerzu z ryżem kolorowym lub ziemniakami, wszystko polewamy sosem i odrobiną oliwy z oliwek.


                                                                                                                                     Smacznego!








Podobne przepisy

0 komentarze

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: