Sałatka Cezara

wtorek, grudnia 31, 2013

Składniki na 4 osoby:

400g sałaty
2 Piersi z kurczaka
50g parmezanu
200g bagietu
jajko
50ml oliwy
sól, pieprz
sok z cytryny

Przygotowanie:

Pierść z kurczaka myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku, krojimy w długie plastry, opruszamy solą i pieprzem, i smażymy na rozgrzanej patelni przez ok 10-15min. Sałatę myjemy i rwiemy rękoma do misy. Bagiet krojimy w jedno centymetrową kostkę i smażymy na patelni, na rozgrznym tłuszczu. W rondelku zagotowujemy wodę, a na rondelek stawimy większą misę, lub garnek. Do misy wbijamy jajko i dodajemy połowę oliwy, solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy, dopóki jajko powiększy swą objętość. Po zdjęciu misy z jajkiem z ognia, dodajemy pozostałą oliwę, oraz sok z cytryny (według smaku) bardzo dokładnie mieszamy, dopóki dressing zgęstnieje. Do wielkiej misy z sałatą dodajemy kurczaka, grzanki i dokładnie mieszamy, opruszamy ztartym na drobnych oczkach tarki serem i polewamy dressingiem.

                                                                                                                                        Smacznego !

Podobne przepisy

1 komentarze

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: