Sernik Kokosowy

sobota, stycznia 11, 2014

Składniki:

Ciasto kruche:
300g mąki pszennej
150g masła
100g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli

Masa serowa:
4 jajka
1kg sera mielonego
100g masła
150g cukru
opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżki mąki
150g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Mąkę z masłem rozcieramy nożem lub rękoma, dopóki masło będzie w drobnych kawałeczkach. Następnie dodajemy cukier puder, żółtko i sól. Dokładnie wyrabiamy, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godzinę. 
W między czasie kiedy ciasto się chłodzi, jaja miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym na pulchną masę. Do jaj dodajemy ser i miksujemy przez 2 minuty, po tym dodajemy masło, mąkę, oraz wiórki kokosowe i miksujemy kolejne 2 minuty.
Forme do pieczenia o średnicy 26cm smarujemy masłem i opruszamy bułką tartą lub mąką. Ciasto kruche dzielimy na dwie nie równe części (2/3 na spód, 1/3 do dekoracji). Wiekszą częścią wyścielamy dno tortownicy i na to wylewamy masę serową. Pozostałe ciasto kruszymy lub ścieramy na tarce na górę sernika. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 1 godzinę. Po upieczeniu zostawiamy w wyłączonym piekarniku sernik jeszcze na 1 godzinę.

                                                                                                                                          Smacznego !



Podobne przepisy

0 komentarze

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: