Beziki Walentynkowe. Idealny prezent na Walentynki.

środa, lutego 12, 2014


Pierwszy raz wyszły mi idealne beziki, nie za suche i nie przepieczone. Bardzo chrupiące i smaczne. Czerwone serduszka lub takie niby duszki przełożone karmelem z krówek, który jest bardzo ciągnący się. No po prostu idealny prezent na walentynki.





Składniki:

3 białka
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
Barwnik spożywczy w kolorze czerwonym
szklanka krówek (ok. 15 sztuk)
2-3 łyżki mleka


Przygotowanie:

Białka w temperaturze pokojowej miksuje do lekkiej piany. Następnie w 4 podejścia dodaję cukier i już miksujemy na bardzo sztywną pianę. Na tyle sztywną, że po odwróceniu miski nic nam z niej nie wyleci. Dodaj barwnik i ponownie lekko miksujemy.





Masę z białek przekładamy do worka cukierniczego i formujemy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze serduszka lub takie niby duszki. Pieczemy w rozgrzanym do 100 stopni piekarniku przez ok. 60-75 minut. Po upieczeniu studzimy w piekarniku.





Kiedy bezy będą się studzić robimy karmel z krówek, do garnka wlewamy odrobinę wody i dodajemy krówki. Gotujemy, aż wszystkie krówki się roztopią, ale należy uważać, aby karmelu nie spalić. Kiedy ugotujemy karmel do gorącego karmelu dodajemy mleko i intensywnie mieszamy.





Upieczone beziki przekładamy karmelem i serwujemy.




Smacznego!


Podobne przepisy

2 komentarze

  1. Ja poprosze! Walentynki, czy nie! ;) Znakomity pomysl! Cale szczescie, ze zawsze mam nadprogramowe bialka w zamrazarce! :)

    Bardzo mi milo, ze bierzesz udzial w akcji!
    Kasia lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: