Kijowski kotlet.

czwartek, marca 27, 2014

Kotlet kijowski, coś podobnego na lubianego przez wszystkich kotleta De Volaille. Główny trik przy przygotowaniu kotleta kijowskiego jest poprawne panierowanie kotleta, tak aby, ani gram masła nam nie zginął. Także kotlet kijowski jest mało znany w Polsce, dlatego możecie pomyśleć, że po prostu nazwałem kotleta ,,De Volaille" inaczej. Lecz jeżeli zwiedzicie Litwę, Rosję lub Ukrainę, to na pewno w każdej restauracji będą proponowali Wam kotleta Kijowskiego.
A przy tym na blogu mam święto, bo właśnie ten przepis jest 50 przepisem opublikowanym na blogu i myślę, że i dalej pójdzie mi wszystko tak sprawnie jak teraz.


Składniki:


2 piersi z kurczaka 
50 g masła
Natka pietruszki
jajko
mąka
bułka tarta
sól, pieprz

Przygotowanie:

 Miękkie masło rozcieramy z pietruszką, solą i odrobiną pieprzu.
 Pierś z kurczaka nakrywamy folią spożywczą i odbijamy tłuczkiem na cienki płat, solimy, pieprzymy. Na bok ubitej piersi łożymy łyżkę masła i zawijamy jak burito: najpierw dwa boki do środka i następnie rolujemy, aby masło było w środku kotleta.
 Kurczaka panierujemy najpierw w mące, potem zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej, tą czynność powtarzamy jeszcze 2 razy, ale już bez obtaczania w mące.
 Kotleta szwem do dołu smażymy na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron do lekkiego zrumienienia. Po tym przekładamy na blachę do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut.




Smacznego!







Podobne przepisy

3 komentarze

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: