Tort Snickers.

piątek, marca 14, 2014

Tort snickers chyba najlepszy i najszybszy w przygotowaniu tort jaki jadłem i robiłem. Prawdziwa uczta dla smakoszy! Bardzo kajmakowy i orzechowy, naprawdę warty waszej uwagi!


Składniki:

15 płatów wafli tortowych
2 puszki masy kajmakowej
400 g masła lub margaryny
200 g orzechów ziemskich
200 g czekolady mlecznej lub deserowej
100 ml śmietanki kremówki 36%
Jeżeli chcemy mleko do lekkiego nasączenia wafli (ja nie robiłem)

Przygotowanie:

 Na rozgrzanej patelni prażymy orzechy. Z początku na dużym ogniu następnie na średnim ok. 3-5 minut.
 Masło w temperaturze pokojowej ubijamy na jasny krem. Stopniowo dodajemy 1,5 puszki masy kajmakowej, ubijamy jeszcze kilka minut. Po ubiciu dodajemy uprażone orzechy i wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.

 Wafle dzielimy na 3 równe części, po 5 wafli. Każdą wafle smarujemy cienką warstwo pozostałej masy kajmakowej (jeżeli chcemy nasączamy lekko mlekiem) i zlepiamy z drugą, czynność tą powtarzamy, aż będziemy mieli 3 równe warstwy wafli.
Powstałe płaty waflowe złączamy kremem orzechowo-kajmakowym i pozostałym kremem smarujemy boki. Odstawiamy na 2 godziny do schłodzenia.
 W rondelku zagotowujemy śmietankę i wrzącą śmietanką zalewamy pokruszoną czekoladę, wszystko energicznie mieszamy, aż powstanie nam gładka masa.
 Polewą czekoladową polewamy nasz Snickers i dekorujemy wedle własnego uznania. Chłodzimy najlepiej 24 godziny w lodówce lub zimnym miejscu.

 Smacznego!


Podobne przepisy

6 komentarze

  1. Tort wygląda naprawdę imponująco - poproszę kawałek kurierem. :) I do tego gotujący facet - cud. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Boski... Uwielbiam snickersy, prawdziwa rozpusta! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Co za rozpusta! Uwielbiam takie smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten tort jest świetny i na pewno bardzo smaczny :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. to musiało być boskie!
    uwielbiam takie połączenie :)
    P.S świetny blog, zapraszam do mnie :)
    http://waniliaaa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: