Żeberka Teriyaki.

czwartek, marca 06, 2014

Nigdy nie myślałem, że żeberka będą tak dobrze smakować z sosem teriyaki. Bardzo soczyste, a jeszcze ta chrupiąca skórka. Pycha!




Składniki:

700 g żeberek wieprzowych
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki cukru
0,5 łyżeczki soli
0,5 szklanki wody
1 łyżeczka octu ryżowego

Przygotowanie:

Żeberka myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Do sosu sojowego dodajemy cukier, sól, wodę i ocet ryżowy, wszystko dokładnie mieszamy. Do żeberek wlewamy sos i odstawiamy na 2 godziny do marynowania się.
 Kiedy żeberka się zamarynują, blachę do pieczenia wyścielamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową, przekładamy żeberka i pieczemy w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez ok. 30-35 minut. Następnie 5 minut pod grillem.
 Upieczone żeberka serwujemy z domowym makaronem i sosem powstałym na dnie blachy.





Smacznego!



Podobne przepisy

1 komentarze

  1. Suupeer
    Popróbowałam w domu zrobić - wyszło naatyle smaacznie, że nic smaczniejszego chyba nigdy nie jadłaam :D
    Świetny blog! Super recepty :).
    I jeszczee. Też jestem z Litwy i też jestem harcerką. I też byłam na DMB :D*(yy)

    chaoswglowie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: