Mazurek czekoladowo-orzechowy bez pieczenia

czwartek, kwietnia 17, 2014

Mazurek czekoladowo-orzechowy bez pieczenia

Mazurek bez pieczenia na dużo ułatwi trudne szykowania się do Wielkanocy. Jest bardzo pyszny z nadzieniem czekoladowo-orzechowym na podstawie musu czekoladowego. A przy tym jest bardzo szybki w przygotowaniu, dlatego właśnie tak go polubiliśmy.




Mazurek czekoladowo-orzechowy bez pieczenia

Mazurek czekoladowo-orzechowy bez pieczenia - przepis:


Składniki:

Spód:
270 g ciasteczek
75 g masła
75 g migdałów
Nadzienie:
200 g czekolady z orzechami
500 g śmietanki 36%
jajko
łyżka cukru
łyżeczka żelatyny

Przygotowanie:


Mazurek czekoladowo-orzechowy bez pieczenia
 Ciasteczka i migdały mielimy w malakserze, dodajemy roztopione masło i dokładnie wyrabiamy. Otrzymaną masą wylepiamy formę, wyłożoną papierem do pieczenia (20 cm x 20 cm) i wstawiamy na 30 min do zamrażalnika.
 Jajko z cukrem ubijamy na parze wodnej na białą puszystą masę. Do jajka dodajemy drobno posiekaną czekoladę i nagrzewamy, aż czekolada nam się roztopi. Po tym studzimy. W osobnej miseczce ubijamy śmietankę. Śmietankę po trochę naraz dodajemy do masy jajeczno-czekoladowej i ostrożnie mieszamy łyżką. Do masy dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę, mieszamy i wstawiamy do lodówki na 40 min, aby masa nam nieco zgęstniała. Na wystudzony i stężały spód wylewamy mus i posypujemy orzechami. Studzimy 30 min w zamrażalniku i możemy serwować.

Smacznego!

Podobne przepisy

1 komentarze

  1. rozkosz dla podniebienia
    zapraszam do konkursu http://www.piernikowa-chata.blogspot.com/2014/04/konkurs-2w1-wielkanoc-z-decomorreno.html

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: