Chłodnik.

sobota, maja 24, 2014

Idealna zupka na upalne dni, której przygotowanie nie zajmie więcej 7 min, a będzie smakowała po prostu przepysznie!



Składniki:

500 g marynowanych buraczków (startych)
1 l kefiru lub maślanki
200 g ogórka
50 g koperku
50 g szczypiorku
ugotowane jajka
ugotowane ziemniaki

Przygotowanie:


Ogórka kroimy w kostkę, a szczypiorek z koperkiem siekamy. W dużej misie łączymy: kefir, buraczki, ogórek, szczypiorek i koperek. Jeżeli używamy ciepłego kefiru, to chłodzimy w lodówce 1 godzinę, lecz jeżeli mamy zimny kefir lub maślankę, to możemy ten etap pominąć.
Serwujemy z jajkiem i ziemniakami.



Smacznego!

Podobne przepisy

5 komentarze

  1. Taki szybki i prosty.... Unas wlasnie znowu nadchodzi lato, wiec mam pomysl na obiad w weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  2. tylko, ze ja nie mam marynowanych burakow, a swieze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć ugotowanych i startych na tarce lub pokrojonych w drobną kotkę :)
      Łukasz

      Usuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: