Drożdżowe ciasteczka z jabłkiem

środa, maja 28, 2014

Drożdżowe ciasteczka z jabłkiem

 Ciasteczka z jabłkami już chyba jakie 4 lata temu weszły do naszego domu. Z początku były to ciasteczka z kupowanego ciasta francuskiego, a doszło do pysznych ciasteczek z domowego ciasta drożdżowego, które smakują naprawdę lepiej, ale i wersja z ciasta francuskiego pozostała lecz w taki sposób są robione rzadziej.
 Pyszne, lekko chrupiące z niesamowicie smacznym nadzieniem ze świeżych kwaskowatych jabłek lub prażonych, a więc dłużej nie trzeba opisywać, bo już i tak jest do zrozumienia, że ciasteczka są pyszne!


Drożdżowe ciasteczka z jabłkiem - przepis:



Składniki:


Ciasto:
500 g mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
szklanka mleka
5 łyżek masła
7 g drożdży instant

Nadzienie:
2 kwaskowate jabłka lub 150 g prażonych

Przygotowanie:


Drożdżowe ciasteczka z jabłkiem
 W rondelku doprowadzamy do wrzenia mleko, dodajemy bardzo schłodzone masło i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.
 Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, cukier. Do ostudzonego mleka z masłem dodajemy drożdże, jajko i powoli mieszając łyżką lub robotem planetarnym wlewamy mleko z drożdżami i jajkiem do mąki . Zagniatamy 10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40-50 minut.
Drożdżowe ciasteczka z jabłkiem
 Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na koło o grubości 0,5 cm i dzielimy na 8 części. Na każdą część układamy kawałek jabłka lub łyżkę jabłek prażonych. Zawijamy w takiego alla rogalika, odstawiamy na 10-15 min do wyrośnięcia. Przed pieczeniem górę ciastka smarujemy rozmąconym jajkiem z wodą (1:1).
 Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30-35 minut.

Smacznego!

Podobne przepisy

2 komentarze

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: