Kurczak pieczony w marynacie słodko-pikantnej.

niedziela, maja 11, 2014

Kurczak pieczony w marynacie miodowo-chrzanowej, jest to idealny obiad dla całej rodziny.
Kurczak udaje się po prostu idealny, mięciutki z chrupiącą, bogatą w smaku skórką, a więc bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu.


Składniki:

Kurczak o wadze 1 kg-2 kg
1 łyżka soli
100 g masła (dodatkowo)

Marynata:
2 łyżki miodu 
10 łyżek oliwy
2 łyżki chrzanu
2 łyżki soku z limonki

Przygotowanie:

 Kurczaka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i nacieramy solą.
 Łączymy wszystkie składniki marynaty, nacieramy nimi kurczaka i odstawiamy do lodówki na 8-12 godzin.
 Przed pieczeniem kurczaka ponownie nacieramy marynatą i wkładamy do brytfanki z trzema szklankami wody. Kurczaka pieczemy w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez ok. 90-100 minut. Co 10 min polewamy sokiem, który powstał w trakcie pieczenia.
 Jeżeli chcemy w końcu pieczenia kurczaka można polać roztopionym masłem i piec jeszcze 20 min.

Smacznego!

Podobne przepisy

3 komentarze

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: