Lazania (Lasagne).

piątek, maja 02, 2014

Lazania, to idealny posiłek dla całej rodziny na obiad lub kolację, którego przygotowanie nie zajmie dużo czasy, jeżeli będziemy pracować sprawnie.
Lazania wychodzi na prawdę dobra, smaczna i niesamowicie pachnąca. U nas w rodzinie te danie jest bardzo lubiane i dlatego bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego przepisu.

Składniki:

Płaty do lazanii
100 g sera

Sos:
700 g farszu wieprzowego
100 g cebuli
75 g marchewki
500 g pomidorów
2 łyżki sosu pomidorowego
0,5 szklanki bulionu
sól, pieprz

Beszamel:
100 g masła
2-3 łyżki mąki pszennej
1 l mleka 
sól, pieprz

Przygotowanie:

 Cebulę i marchew kroimy w bardzo drobną kostkę, pomidory w ćwiartki. Na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy farsz i wszystko dokładnie podsmażamy. Do farszu wlewamy bulion, dodajemy marchew, pomidory, sos pomidorowy i dusimy pod przykryciem 10 min, następnie solimy, pieprzymy i dusimy kolejne 20 min.

 Masło topimy w dużym garnku i dodajemy mąkę, bardzo intensywnie mieszając dodajemy po trochę na raz mleko. Gotujemy, aż beszamel zgęstnieje. Pod koniec solimy i pieprzymy .
 Na dno naczynia żaroodpornego układamy płat makaronu, na niego wlewamy dużą chochlę beszamelu i układamy sos, tą czynność powtarzamy do całkowitego wypełnienia formy. 
 Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 min, następnie lazanię posypujemy startym serem i pieczemy kolejnych 15 min.

Smacznego!

Podobne przepisy

1 komentarze

  1. Wygląda wspaniale ,bardzo apetycznie
    Przyznam że nigdy lasagne nie robiłam ale ten przepis jest wart uwagi)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: