Biszkopt z brzoskwiniami i kremem kajmakowym

niedziela, czerwca 15, 2014

Wszyscy uwielbiają brzoskwinie w zalewie! Tym razem pomysł na ciasto z brzoskwiniami i kremem kajmakowym, które jest przepyszne! Smaczne, słodkie, mięciutkie i niesamowicie wilgotne, takie przekładańce uwielbiam. Zapraszam do wypróbowania!

Biszkopt z brzoskwiniami i kremem kajmakowym

Biszkopt z brzoskwiniami i kremem kajmakowym


Biszkopt z brzoskwiniami i kremem kajmakowym - przepis:



Składniki:


Spód:

3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki

Krem maślano-budyniowy:

500 ml mleka
200 g masła
opakowania budyniu o smaku toffi
150 g cukru

Dodatkowo:

Puszka brzoskwiń w zalewie

Przygotowanie:


Biszkopt z brzoskwiniami i kremem kajmakowym
 Jaja w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem przez ok. 10 min, aby masa powiększyła swą objętość w 4-5 razy. Do puszystej masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i lekko mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, i pieczemy przez ok. 20 min w temperaturze 180 stopni.
Biszkopt z brzoskwiniami i kremem kajmakowym
 450 g mleka doprowadzamy do wrzenia, a w pozostałym mleku rozpuszczamy budyń, dodajemy do wrzącego mleka gotujemy kilka minut i studzimy.
 Masło kręcimy z cukrem na jasny krem i stopniowo dodajemy schłodzony budyń.
Biszkopt z brzoskwiniami i kremem kajmakowym
 Biszkopt przekrawamy na dwa równe blaty i jedną część układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, nasączamy syropem pozostałym od brzoskwini, wykładamy połowę kremu, a na górę układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie. Powtarzamy tą samą czynność ponownie i chłodzimy w lodówce przez ok. 6 godzin.




Smacznego!

Podobne przepisy

1 komentarze

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: