Domowe wafle

piątek, czerwca 13, 2014


 Pyszne, chrupiące, słodkie, smaczne... Idealne! Wafle domowe to jeden z najlepszych deserów na świecie, bo uwielbiają je dzieci, a także i dorośli. U nas w rodzinie znikają ze stołu w kilka minut.
 Długo czasu zajęło, aby ułożyć idealny przepis na wafle! Ale się udało.

 Ja domowych wafli używam w trzech rodzajach. Pierwszy sposób, to że zwijam je w rurki i napełniam kremem, drugi, że robię z ich płaty dla waflowych przekładańców, trzeci, po prostu robię z ich wafelki dla lodów. Zapraszam do wypróbowania!

Domowe wafle - przepis:

Składniki:


4 jaja
3/4 szklanki cukru
200 g masła
1 szklanka mleka
szklanka mąki
szczypta soli

Przygotowanie:


 Jajka ubijamy z cukrem, aby powiększyły swą objętość, dodajemy roztopione masło, mleko i mieszamy do połączenia składników. Do powstałej masy dodajemy mąkę, sól i mieszamy, aby powstało nam ciasto gęstości śmietany (w razie potrzeby dodajemy mąkę lub mleko).
  Rozgrzewamy waflownicę, wlewamy 3/4 chochli ciasta i smażymy przez ok. 5 min. Następnie formujemy rurki, płaty lub rożki. Odkładamy do przestygnięcia.






Smacznego!

Podobne przepisy

5 komentarze

  1. Ciekawy przepis i super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo smakowicie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja powiem,ze waflownicy nie mam ale użyłam twojego przepisu do gofrownicy i wyszły pycha ! ;):)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: