Dżem truskawkowy

wtorek, czerwca 17, 2014


Uwielbiam truskawki w każdej postaci! Biszkopty, kremy, napoje z dodatkiem truskawek są pyszne, ale najlepszy wyrób z truskawek, to jest dżem, no zresztą chyba wszyscy uwielbiają dżem truskawkowy. Zapraszam!


Dżem truskawkowy - przepis:



Składniki:


1 kg truskawek
1 duża szklanka cukru (350 ml)

Przygotowanie:


 Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i układamy w dużym garnku w którym będziemy gotować dżem. Truskawki zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 godziny, aby jagody puściły sok.
 Kiedy truskawki będą pokryte własnym sokiem, ustawiamy garnek na małym ogniu i gotujemy ciągle mieszając, i usuwając pianę przez ok. 20-30 min, dopóki dżem zgęstnieje. Po tym lekko ostudzamy truskawki, usuwamy ponownie powstała pianę i jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia, po tym słoiki napełniamy gorącym dżemem i szczelnie zamykamy. Słoiki z dżemem pasteryzujemy.

smacznego!

Podobne przepisy

2 komentarze

  1. Panie Łukaszu, a ma pan jakieś doświadczenia z agrestem albo czerwoną porzeczką? Wygląda na to, że tylko te owoce będziemy zbierać w tym roku, wszystkie inne zniszczyły się w czasie wiosennych mrozów (oczywiście mam na myśli mój ogródek). Sporo jest również poziomek, ale one chyba nie za bardzo nadają się na przetwory. Pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nigdy nie robiłem przetworów z tych jagód :)

      Usuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: