Kapuśniak z młodej kapusty.

środa, czerwca 25, 2014

Każdy rodzinny obiad zaczyna się z zupy. Wszystkie zupy są dobre, ale kapuśniak smakuje wszystkim najlepiej. Pyszne, sycący, bardzo intensywny w smaku i niesamowicie smaczny, a dodatek wędzonej kiełbasy i boczku powoduje, że pachnie bardzo apetycznie. Zapraszam do wypróbowania!



Składniki:

750 g młodej kapusty
1 cebula
0,5 wędzonej kiełbasy
75 g wędzonego boczku
3 młode ziemniaczki
1,75 l bulionu drobiowego
sól, pieprz
łyżeczka suszonej bazylii

Przygotowanie:


 Boczek, kiełbasę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni topimy przez ok. 5 min na małym ogniu tłuszcz z boczku, następnie dodajemy kiełbasę i cebulę i smażymy przez ok. 7 min.
 Bardzo drobno kroimy kapustę, a ziemniaki w dużą kostkę, dodajmy do pozostałych składników i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 min, do miękkości kapusty.
 Do garnka wlewamy bulion, solimy, dodajemy pieprz i bazylię, i gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 min. Jeżeli chcemy możemy zaciągnąć zupę dwiema łyżeczkami mąki wymieszanej z dwiema łyżkami śmietany, wtedy zupa będzie gęstsza. 




Smacznego!

Podobne przepisy

0 komentarze

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: