Pieczona pierś z indyka w śmietanie.

sobota, czerwca 21, 2014

Uwielbiam pieczenie i dania z indykiem. Niektórzy uważają, że indyk to suchy kawał mięcha lecz ja jestem odwrotnego zdania, bo jeżeli umieć go poprawnie zamarynować i upiec, to będzie niesamowicie soczysty i smaczny. Dziś właśnie prezentuję przepis na pierś z indyka zapiekaną w śmietanie, czosnku i rozmarynie, która może służyć jako pieczeń na kanapki lub jako danie główne. Zapraszam!




Składniki:

Pierś z indyka (1,5 kg)
400 g śmietany (18%)
4 ząbki czosnku
4 łyżki sosu sojowego
łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
gałązka rozmaryny lub łyżeczka suszonego
1/4 łyżeczki oregano
100 g masła


Przygotowanie:

 Pierś myjemy i osuszamy, nakłuwamy igłą lub nożem.
 Do śmietany dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i powstałą marynatą nacieramy indyka. Odstawiamy na 12 godzin do lodówki.
 Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 min.  Następnie wlewamy szklankę wody i pieczemy kolejnych 30 min, co 5 min smarujemy pozostałą marynatą i polewamy sokiem z dna brytfanki. Po upieczeniu, dopóki indyk będzie ciepły układamy na nim cienkie plasterki masła.

Smacznego!

Podobne przepisy

4 komentarze

  1. Czym można zastąpić sos sojowy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mięso piec pod przykryciem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekłem bez przykrycia po prostu na blasze, ale pieczone pod rozykryciem wyjdzie także dobre :)

      Usuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: