Pulchne placuszki na serwatce

poniedziałek, lipca 21, 2014


 Bardzo często pozostaje nam serwatka i zawsze szukamy ciekawego pomysłu jak ją wykorzystać. Oto właśnie przepis! Pyszne, smaczne, pulchne placuszki na serwatce, które są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Placuszki na serwatce uwielbiam podane z dżemem z czarnej porzeczki lub z dżemem truskawkowym, lub kwaśną śmietaną z odrobiną cukru. Zapraszam do wypróbowania!


Pulchne placuszki na serwatce - przepis:


Składniki:


350 ml serwatki
170-250 g mąki
1 jajko
3 łyżeczki cukru
2 łyżeczki oleju
łyżeczka soli
łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia


Przygotowanie:



 Do serwatki dodajemy jajko, olej, sól, cukier i dokładnie mieszamy, po tym dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy aby nie było grudek, w razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki lub serwatki, aby ciasto było dosyć gęste.
 Placuszki smażymy na średnim ogniu, na rozgrzanej patelni z olejem przez ok. 2 min z każdej strony, aby były ładnie zrumienione.
 Placuszki na serwatce serwujemy z dżemem truskawkowym lub innym dowolnym dżemem.

Smacznego!

Podobne przepisy

5 comments

  1. Ja zastąpiła mąkę zwykłą mąką kukurydzianą i też wyszło. Zależało mi na wersji bezglutenowej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobilam na mace orkiszowej zwyklej + orkiszowa pelnoziarnista i dodalam troche sody,do tego wkroilam drobno jablka papierowki Wyszly pyszne.Pierwszy raz robilam na serwatce i sa dla mnie smaczniejsze niz na mleku

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: