Sernik cytrynowy z twarogu.

wtorek, lipca 08, 2014

Sernik cytrynowy z twarogu

 Pyszny, smaczny, słodki, niesamowicie pachnący cytryną, łatwy w przygotowaniu sernik! Jak wiadomo większość serników często opada lecz nie ten! Dzięki temu, że sernik jest pieczony w kąpieli wodnej nie opada i jest bardziej wilgotny. My z rodziną takie serniki uwielbiamy na ciepło z łyżeczką gęstej kwaśnej śmietany, ale i podany na zimno smakuje bardzo dobrze. Zapraszam!



Sernik cytrynowy z twarogu - przepis:


Składniki:


1 kg twarogu
sok z jednej cytryny
skórka otarta z jednej cytryny
3 jajka
150 g masła
szklanka cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
opakowanie dowolnych herbatników
sól

Przygotowanie:



 Herbatniki mielimy w malakserze, dodajemy 50 g roztopionego masła, zagniatamy. Powstałą kruszonką wykładamy tortownicę. Odstawiamy do lodówki na 20 min.
 Jajka ubijamy z cukrem i pozostałym roztopionym masłem, dodajemy cukier wanilinowy i szczyptę soli. Dodajemy skórkę, sok z cytryny i twaróg i dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach przez ok. 3-4 min.
 Powstałą masę wykładamy na herbatniki, równamy i owijamy dno tortownicy w 3-4 warstwy folii aluminiowej. Ustawiamy na większą blaszkę z wodą (wody powinno być do 3/4 tortownicy). Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 90 min.

Smacznego!

Podobne przepisy

0 komentarze

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: