Tarta z czarną porzeczką

czwartek, lipca 10, 2014

Tarta z czarną porzeczką

 Kiedy mama przyniosła do domu całe wiadro czarnej porzeczki byłem bardzo szczęśliwy, bo bardzo ją lubię, ale najlepiej mi smakuje w ciastach, tartach, jagodziankach...
 Tarta z tego przepisu jest po prostu idealna: niezbyt słodka, smaczna, pachnąca wanilią, z bardzo łagodnym kremem i kwaśnymi jagódkami. Zapraszam!


Tarta z czarną porzeczką - przepis:

Składniki:


Spód:
2 opakowania czekoladowych herbatników
100 g roztopionego masła

Krem:
500 ml mleka
2 łyżki cukru
łyżeczka cukru wanilinowego
2 jaja
łyżeczka mąki ziemniaczanej
125 g masła
200 g czarnej porzeczki

Przygotowanie:


Tarta z czarną porzeczką
 Herbatniki mielimy w malakserze, dodajemy masło, zagniatamy. Powstałą kruszonką wylepiamy formę na tartę (ja nie mam takiej formy, więc użyłem z tortownicy). Odstawiamy do lodówki na 30 min.
 Mleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. W osobnej miseczce ubijamy jaja z mąką, do jaj dodajemy dwie chochle wrzącego mleka, mieszamy i wracamy do garnka. Gotujemy przez ok. 5-6 min. Do ugotowanego kremu dodajemy masło i energicznie mieszamy do roztopienia się masła.  Ostudzamy.
 Do koszyczka z herbatników wlewamy krem i odstawiamy do lodówki na 60 min. Po tym tartę posypujemy czarną porzeczką. 

Smacznego!

Podobne przepisy

2 komentarze

  1. Witam! Wspaniałe ciasto! Zapraszam do udziału w konkursie: http://www.rynek.webd.pl/wakacyjny-konkurs-na-25-urodziny/

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda rewelacyjnie!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: