Soczysty filet z kurczaka w panierce kokosowej.

wtorek, sierpnia 26, 2014

 Pyszny, soczysty, z chrupiącą panierką filet z kurczaka. Próbowałem już raniej coś podobnego, ale tym razem zrobiłem taki filecik w panierce sam i wyszedł nawet lepszy niż próbowany raniej. Bardzo smakował całej rodzinie i wszyscy mówili, że kurczak z kokosem to bardzo pyszne połączenie. Polecam i zapraszam do wypróbowania!



Składniki:


3 filety z piersi kurczaka
200 g wiórków kokosowych
olej do smażenia

Marynata:

4 łyżki gorczycy
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki oleju
łyżeczka przyprawy ziołowej

Przygotowanie:


 Łączymy wszystkie składniki marynaty i dokładnie miksujemy je przez ok. 3 min, aby marynata była gęsta. Powstałą marynatą nacieramy filety z kurczaka i pozostawiamy w zimnym miejscu na 6-10 godz.
 Zamarynowane filety dokładnie obtaczamy w wiórkach kokosowych i smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 2-3 min z każdej strony, aż panierka się zarumieni. Po tym dopiekamy filety w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30-35 min.




Smacznego!

Podobne przepisy

3 komentarze

  1. W takiej panierce jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, bardzo lubię testować nowe panierki i na pewno wypróbuje także taką

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: