Kabaczkowa ikra na zimę.

wtorek, sierpnia 12, 2014

 O ikrze z kabaczka dowiedziałem się z jakieś dwa lata temu i wtedy to dla mnie była nowina, którą musiałem obowiązkowo wypróbować. Kiedy spróbowałem ją zrobić udała się po prostu idealna. Była bardzo smaczna i naprawdę smakowała jak ikra z kabaczka, bo były odczuwalne małe, trochę twarde grudki.

 Ikra z kabaczka jest idealna jako przekąska z kromką chleba lub jako przystawka. Zapraszam do wypróbowania!


Składniki:


1 kg kabaczka
1 duża cebula
150 g sosu pomidorowego
ząbek czosnku
2 łyżki octu
łyżka cukru
łyżeczka soli
0.5 łyżeczki pieprzu
olej

Przygotowanie:


 Kabaczka kroimy w plasterki i układamy na blasze do pieczenia, posypujemy połową soli i pieprzu oraz lekko polewamy olejem. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 min.
 Cebulę kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min, po tym dodajemy sos pomidorowy i zmiażdżony czosnek, dusimy jeszcze 10 min.
 Upieczone kabaczki siekamy drobno nożem lub mielimy w malakserze, dodajemy do cebuli, mieszamy, solimy, dodajemy pieprz i cukier i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 min. Pod koniec dodajemy ocet.
 Przygotowaną ikrę przekładamy do słoików, zamykamy i odwracamy.
Przechowujemy w chłodnym ciemnym miejscu.



Smacznego!

Podobne przepisy

8 komentarze

  1. Interesujący przepis :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe jak smakuje :D Jak znajdę jakiegoś fajnego kabaczka na targu to wypróbuję! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje fenomenalnie, na prawdę warte wypróbowania. :-)
      Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

      Usuń
  3. Ikra z kabaczka, a to ciekawe :) Przepis wygląda na prawdę interesująco! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis nie tylko ciekawy, ale i bardzo smaczny :)
      Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

      Usuń
  4. witaj! ciekawy przepis, czy zamiast kabaczka może być cukinia? rysiaa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, bo cukinia ma inną strukturę.
      Łukasz http:/kuchniaalukasza.blogspot.com

      Usuń
  5. wystarczy użyć gogle i poczytać kabaczek i cukinia to prawie to samo i można używać zamiennie. ja właśnie robię teraz z cukini

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: