Sałatka z tuńczykiem.
sobota, sierpnia 30, 2014 Łagodny tuńczyk w oleju z dodatkiem gotowanego jajka, papryki, fasoli i pysznego sosu. Pycha! Sałatka jest bardzo łatwa w przygotowaniu, no zresztą jak i wszystkie sałatki.
W przepisie proponuję dwa rodzaje sosu, pierwszy łagodny na bazie majonezu, a drugi pikantny, ja bardziej lubię pikantny. Zapraszam do wypróbowania!
Składniki:
Puszka tuńczyka w oleju
0,5 główki sałaty lodowej
2 pomidory
100 g zamoczonej i ugotowanej białej fasoli
5 ugotowanych jaj
1 czerwona lub biała papryka
Sos łagodny:
3 łyżki majonezu (przepis tu)
1 łyżka jogurtu naturalnego
4 łyżki oliwy pozostałej od tuńczyka
sól, pieprz
Sos pikantny:
3 łyżki oliwy
2 łyżki oleju pozostałego od tuńczyka
1/3 drobno posiekanej papryczki chilli
sól, pieprz
2 pomidory
100 g zamoczonej i ugotowanej białej fasoli
5 ugotowanych jaj
1 czerwona lub biała papryka
Sos łagodny:
3 łyżki majonezu (przepis tu)
1 łyżka jogurtu naturalnego
4 łyżki oliwy pozostałej od tuńczyka
sól, pieprz
Sos pikantny:
3 łyżki oliwy
2 łyżki oleju pozostałego od tuńczyka
1/3 drobno posiekanej papryczki chilli
sól, pieprz
Przygotowanie:
Tuńczyka odsączamy z oleju (olej zachowujemy do sosu). Jaja kroimy w pół talarki, a paprykę z pomidorem w kostkę.Łączymy wszystkie składniki wybranego sosu.
W misie łączymy wszystkie składniki sałatki i polewamy ją sosem.
Smacznego!
3 comments
Prosty pomysł na sałatkę :) A jak z tuńczykiem to od razu jest moją ulubioną ;)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŁukasz kuchniaalukasza.blogspot.com
Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)