Bułeczki pełnoziarniste.

czwartek, września 25, 2014

 Pyszne, pulchne, nieco trudniejsze w przygotowaniu niż pszenne, ale na pewno lepsze i zdrowsze. My z rodziną bardzo takie bułeczki lubimy po prostu z masełkiem lub z szynką jako szybki lunch do szkoły lub pracy.

 Ciasto z mąki pełnoziarnistej zazwyczaj jest trochę bardziej zbite niż z pszennej, ale te bułeczki udały się nawet bardzo pulchne. Czemu na prawdę się zdziwiłem! Nie ma już chyba więcej czego pisać, bo i tak jest zrozumiale, że bułeczki są przepyszne!


Składniki:


500 g mąki pełnoziarnistej
250 g mąki pszennej
400-500 ml ciepłej wody
150 g masła
7 g drożdży instant
2 łyżki cukru
łyżka soli

Przygotowanie:


 Do wody dodajemy drożdże, cukier i 3 łyżki mąki pszennej dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min (od razu daję 400 g wody, bo mąką wchłania wilgoć za każdym razem inaczej, ale jeżeli w trakcie zagniatania widzę, że ciasto jest zbyt suche to dodaję stopniowo tyle wody, aby ciasto było elastyczne).
 Do mąk wymieszanych z solą dodajemy rozczyn, mieszamy i stopniowo dodajemy roztopione masło, zagniatamy przez ok. 5 min, zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny.
 Kiedy ciasto urośnie, dzielimy je na 12 równych części, z każdej formujemy bułeczkę i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25-30 min. Ostudzamy i możemy serwować!



Smacznego!

Podobne przepisy

6 komentarze

  1. Na pewno lepsze niż sklepowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. WOW! Przejrzałam kilka Twoich wpisów i jestem pod wrażeniem. Młody Człowieku Gordon Ramsay już powinien się bać. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oho, takich komplementów nigdy jeszcze nie słyszałem :) Dziękuję ^^
      Łukasz

      Usuń
  3. Nie ma to jak domowe pieczywo, mniam:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię pełnoziarniste pieczywko Twoje bułeczki wyglądają jak z piekarni:), idealne.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: