Domowe słodzone mleko skondensowane.

poniedziałek, września 15, 2014

 Idealne mleko skondensowane do kremów, deserów i po prostu jako dodatek do pieczywa. U nas w rodzinie wszyscy je bardzo lubią i dlatego nie stoi długo w lodówce. Jest bardzo pyszne, a przy tym proste w przygotowaniu. Bardzo gorąco polecam i zapraszam do wypróbowania!


Składniki:


1 l mleka 3,2 %
180 g cukru

Przygotowanie:


 Mleko wlewamy na patelnię z grubym dnem, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu przez ok. 40-50 min, do odparowania masy do 400 g. Po tym słodkie mleko skondensowane przecedzamy. Mleko skondensowane możemy przechowywać w lodówce przez ok. 3-4 tygodnie, ale u mnie w domu nie doczekuje nawet pierwszych dwóch dni i już jest zjedzone.


Smacznego!

Podobne przepisy

11 komentarze

  1. Czy ono ma taką półpłynną konsystencję, tzn. powoli spływa z łyżeczki? Jeżeli chociaż trochę przypomina mleko sprzedawane w tubkach, to wieczorem zabieram się do roboty ;)

    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, powoli splywa z łyżeczki, tylko jest ważne, aby odparowała do masy 400 g.
      Łukasz

      Usuń
  2. Mniam, wspaniały pomysł, musi być pyszne:)
    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. fajnie, zawsze lepiej jest zrobić w domu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, domowe zawsze smaczniejsze <3
      Łukasz

      Usuń
  4. Ale fajny pomysl:) Dzieki:)
    Bardzo dobrze piszesz po polsku, pewnie lepiej niz ja sama;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

      Usuń
  5. Nigdy nie wiedziałam jak zrobić takie pyszne mleczko. Teraz już wiem i bardzo dziękuję :) Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis jest wspaniały, wielokrotnie przetestowany, konsystencja idealna :) Pozwól, że puszczę go dalej w świat :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Napisz komentarz, dzięki niemu będę bardzo wesoły! :)

Obserwuj bloga: