Tort ,,Ptasie mleczko"

czwartek, września 18, 2014

 Ptasie mleczko, to jedno z najlepszych cukierek na świecie, z pewnością każde dziecko jak i dorosła osoba lubi te malutkie, słodziutkie cudeńka. Tort ,,Ptasie mleczko" to jest coś nadzwyczajnego, leciutki, pulchny, słodki całkowicie przypominający piankę z cukierków, no jednym słowem niebo w gębie. Ten tort jest po prostu idealny! Bardzo, bardzo gorąco polecam do wypróbowania (na pewno nie będziecie żałowali)!


Składniki:


Ciasto:

7 żółtek
0,5 szklanki cukru
100 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki

Pianka:

7 białek
2 łyżki żelatyny + 5 łyżek wody
szklanka cukru
100 ml wody

Polewa:

200 g gorzkiej czekolady
200 ml śmietanki 12-18 %

Przygotowanie:


 Przygotowanie tortu zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Żółtka dokładnie miksujemy z cukrem przez ok. 5 min, aby masa znacznie pobielała. Po tym dodajemy roztopione masło i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wszystko dokładnie mieszamy szpatułką. Biszkopt pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 min. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części.


 Dla kremu: białka ubijamy na sztywną pianę. Potem w rondelku zagotowujemy wodę z cukrem, aby powstał na syrop, do syropu dodajemy raniej zamoczoną żelatynę (zamaczam żelatynę wodą podaną w składnikach i odstawiam na 6-8 min, aż napęcznieje) i gotujemy do rozpuszczenia się żelatyny. Gorący syrop stopniowo dodajemy do białek. Cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera, ubijamy do ostygnięcia pianki.
 W tortownicy układamy pierwszą połowę biszkoptu i na nią wlewamy połowę pianki, na to układamy drugą część biszkoptu i przykrywamy pozostałą pianką, dokładnie równamy górę tortu. Chłodzimy w lodówce przez ok. 3-4 godziny.


 W rondelku zagotowujemy śmietankę, do pierwszych bąbli i nią zalewamy pokruszoną czekoladę, energicznie mieszamy i lekko ostudzamy. Po tym powstałą polewą polewamy gorę tortu, tak aby nadmiar polewamy ściekał po bokach tortu. Chłodzimy.


Smacznego!

Podobne przepisy

8 komentarze

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: