Biszkopt przekładany jabłkami i galaretką

niedziela, października 12, 2014

Biszkopt przekładany jabłkami i galaretką

 Piękny niedzielny poranek spędzony przy herbatce i kawałeczku pysznego biszkoptu przekładanego jabłkami i galaretką. Idealny początek dnia!
 Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, ale bardzo smaczne. Pyszne, pulchniutkie płaty biszkoptów przełożone idealną masą jabłeczną z dodatkiem galaretki. Pycha, pycha i jeszcze raz pycha!
 W danym przepisie można użyć dwie różne masy do przekładania, jedna z surowych jabłek, a druga z duszonych. Ja właśnie robiłem z duszonymi jabłkami, bo moim zdaniem ciasto wtedy smakuje lepiej lecz jeżeli robimy z surowymi, to wtedy masa będzie bardzo przyjemnie chrupać. Każdy może wybrać sposób wedle uznania. Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania!


Biszkopt przekładany jabłkami i galaretką - przepis:


Składniki:


5 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki
80 g masła
8 dużych kwaśnych jabłek
1 opakowanie galaretki smakowej (najlepiej o smaku jabłka)

Przygotowanie:


 Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach ( ja nie obierałem ze skórki) i dusimy na patelni z grubym dnem przez ok. 10-15 min, (jeżeli robimy z surowymi jabłkami etap duszenia omijamy) po tym dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek, jeżeli chcemy możemy dodać dwie łyżki cukru, ale ja nie dodawałem, bo dla mnie wystarczyło słodyczy od galaretki. Studzimy. 
 Jaja w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem na białą, pulchną masę przez ok. 10 min. Do masy jajecznej dodajemy mąkę i ostrożnie mieszamy, potem po trochę naraz ciągle mieszając dodajemy roztopione masło. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy ( 20x 35 cm) i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20-25 min. Upieczony biszkopt studzimy.
 Biszkopt przekrawamy na dwie równe części i przekładamy masą jabłkową, ważne jest, aby biszkopt i masa jabłkowa były wystudzone. Chłodzimy w lodówce przez ok. 6 godzin.
 Pyszny biszkopt przekładany jabłkami i galaretką przed serwowaniem dokładnie posypujemy cukrem pudrem.

Biszkopt przekładany jabłkami i galaretką

Biszkopt przekładany jabłkami i galaretką


Smacznego!

Podobne przepisy

17 komentarze

  1. Wspaniały biszkopt taki właśnie uwielbiam.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe zdjęcia i piękny biszkopt :) wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię to ciasto, ja robię z galaretką cytrynową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawie, z galaretką cytrynową jeszcze nie próbowałem :)

      Usuń
  4. Wygląda wspaniale! Uwielbiam takie proste ciasta bo to one kojarzą mi się z dzieciństwem ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow! Pięknie wygląda :) Jeszcze takiego nie robiłam. Świetny przepis!
    Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego tygodnia ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki młody a takie piękne dania :) Wygląda smakowicie!

    www.anamarisworld.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ładnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Proste i przepyszne. Lubię takie ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszne ciasto! upieklam i już polowy nie ma, następnym razem ( a taki napewno będzie) na biszkopt położę lekko ciepłe jabłka, ponieważ jabłka oddzielały się od biszkoptu, poza tym pycha! pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie z początku też tak było lecz po nocy w lodówce jabłka już się nie oddzielały od biszkoptu. Pozdrawiam.

      Usuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: