Marynowane papryczki chilli na zimę.

poniedziałek, października 06, 2014

 Pyszne, pikantne papryczki chilli na zimę. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a zimą zaskoczą na pewno nie jedną osobą, bo są superowe. Idealnie zamarynowane w łagodnej marynacie, która nieco zmniejsza pikantność papryczek. My wszyscy je bardzo lubimy np. jako dodatek do dań mięsnych lub dodatek do dressingów i sosów. Zapraszam do wypróbowania.


Składniki:


1 l wody
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
2 łyżki octu
papryczki chilli ok. 20-30 szt.

Przygotowanie:

 
 W dużym garnku zagotowujemy wodę i w gotującej się wodzie gotujemy umyte papryczki przez ok. 7 min. Po tym sparzone słoiki napełniamy pionowo papryczkami, a w pozostałej wodzie robimy marynatę. Do wody dodajemy sól, cukier, ocet i gotujemy do rozpuszczenia się soli i cukru, następnie gorącą marynatą napełniamy słoiki z papryczkami, szczelnie zakręcamy i przewracamy do góry dnem. Papryczki można spożywać po ok. 3-4 tygodniach.


Smacznego!

Podobne przepisy

4 komentarze

  1. Mniam, pyszne i rozgrzewające, na zimę jak znalazł:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. O to jest to- na zimę idealne:) Ja ostatnio nadziewałam paprykę kapustą białą i marynowałam w occie- pycha:) A przepis z chilli zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Serdecznie zachęcam, bo pikantne papryczki w tej marynacie są przepyszne :)

      Usuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: