Marynowane papryczki chilli na zimę.
poniedziałek, października 06, 2014 Pyszne, pikantne papryczki chilli na zimę. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a zimą zaskoczą na pewno nie jedną osobą, bo są superowe. Idealnie zamarynowane w łagodnej marynacie, która nieco zmniejsza pikantność papryczek. My wszyscy je bardzo lubimy np. jako dodatek do dań mięsnych lub dodatek do dressingów i sosów. Zapraszam do wypróbowania.
Składniki:
1 l wody
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
2 łyżki octu
papryczki chilli ok. 20-30 szt.
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotowujemy wodę i w gotującej się wodzie gotujemy umyte papryczki przez ok. 7 min. Po tym sparzone słoiki napełniamy pionowo papryczkami, a w pozostałej wodzie robimy marynatę. Do wody dodajemy sól, cukier, ocet i gotujemy do rozpuszczenia się soli i cukru, następnie gorącą marynatą napełniamy słoiki z papryczkami, szczelnie zakręcamy i przewracamy do góry dnem. Papryczki można spożywać po ok. 3-4 tygodniach.
Smacznego!
4 comments
Mniam, pyszne i rozgrzewające, na zimę jak znalazł:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
O to jest to- na zimę idealne:) Ja ostatnio nadziewałam paprykę kapustą białą i marynowałam w occie- pycha:) A przepis z chilli zapisuję:)
OdpowiedzUsuńchętnie wypróbuję
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcam, bo pikantne papryczki w tej marynacie są przepyszne :)
UsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)