Pstrąg pieczony w piekarniku.

wtorek, października 14, 2014

 Wszyscy wiedzą, że ryba z cytryną i ziołami, to boskie połączenie. Dziś właśnie prezentuję wam przepis na taką pyszną, pachnącą, mięciutką, soczystą rybkę. Do tego przepisu wybrałem pstrąga, ale także dobrze się sprawdzi łosoś lub okoń. Bardzo gorąco zapraszam do wypróbowania!

Pstrąg pieczony w piekarniku.

Składniki:


4 pstrągi 
1 średnia cytryna
3 łyżki oliwy
80 g masła
1 łyżeczka soli ziołowej
0,5 łyżeczki pieprzu
3 ząbki czosnku lub łyżeczka sproszkowanego czosnku

Przygotowanie:


 Pstrąga dokładnie myjemy i usuwamy wnętrze. Jeżeli chcemy możemy odkroić głowę, ale ja nie odkrawam, bo moim zdaniem tak się ładniej prezentuje po upieczeniu. Po tym pstrąga polewamy oliwą, solimy, pieprzymy, dodajemy posiekany czosnek lub sproszkowany czosnek.
 Cytrynę kroimy w plastry i napełniamy plastrami środek pstrąga. Rybę odstawiamy do zamarynowania się na 4 godziny do lodówki.

Pstrąg pieczony w piekarniku.


 Do środka ryby gdzie są plasterki cytryny wkładamy cienkie plastry masła i zawijamy rybę w folię aluminiową, a następnie pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25-30 min. 

Pstrąg pieczony w piekarniku.

Smacznego!

Podobne przepisy

5 komentarze

  1. Jestem pod wrażeniem Twojej kuchni. Jesteś jeszcze młody, nie zmarnuj tego talentu i rozwijaj swoją kulinarną pasję. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ryba z piekarnika smakuje pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o jak pysznie wygląda :) i na pewno tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wooow masz 14 lat i tak gotujesz no to wielki szacun będę zaglądać do Ciebie trzymam kciuki jeśli masz taka pasje w takim wieku to mam nadzieje że daleko zajdziesz. Życzę wytrwałości :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne, podziwiam. Tylko nie polecam cytryny ze skórką, bo oddaje trochę goryczki. Następnym razem zrobię odsączone kawałki cytryny, jak to zrobił White przy tuńczyku.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: