Karkówka pieczona w serku kremowym

piątek, listopada 07, 2014

 Czasem łamiemy sobie głowę w czym zamarynować karkówkę. Tym razem też tak miałem, po prostu nie miałem ani gęstej śmietany, ani przypraw, w których najczęściej marynuję mięso, ale do głowy wpadł mi fajny pomysł, aby zamarynować karkówkę w serku kremowym o smaku pomidora i bazylii.
 Nawet nie oczekiwałem takiego rezultatu po upieczeniu, mięsko było bardzo soczyste, mięciutkie i niesamowicie smaczne. Jako, że piekłem spory kawał mięsa to jedliśmy go z przyjemnością przez trzy dni i nie znudził się nam jego smak.
 Mięsko jest idealne na ciepło zarówno jak i na zimno. Bardzo gorąco zapraszam do wypróbowania!

Karkówka pieczona w serku kremowym.



Karkówka pieczona w serku kremowym.


Składniki:


Karkówka wieprzowa 2,5 kg
opakowanie serka kremowego Apetina (u mnie o smaku pomidora i bazylii)
łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
łyżka gorczycy (opcjonalnie)


Przygotowanie:


 W misie łączymy serek kremowy, sól, pieprz, paprykę w proszku, sos sojowy, oliwę i gorczycę, dokładnie mieszamy.
 W karkówce robimy lekkie nakłucia widelcem. Po tym karkówkę nacieramy marynatą i odstawiamy pod przykryciem na ok. 12 godzin. Ja marynowałem ją zaledwie godzinę i też było miękkie, ale proponuję trochę poczekać.
 Zamarynowaną karkówkę pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 2,5 godziny. Po upieczeniu sprawdzamy czy mięso jest upieczone, wkłuwamy nóż i paczymy jakiego koloru jest sok mięsny, jeżeli jest przezroczysty możemy serwować mięso lecz jeżeli jest różowy pieczemy jeszcze przez ok. 15-30 min.

Karkówka pieczona w serku kremowym.


Smacznego!

Podobne przepisy

4 komentarze

  1. Wspaniale wygląda. Jestem pełna podziwu!

    An@Mari
    www.anamarisworld.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. podkradam przepis i zamierzam wykorzystać
    http://www.usunieciemacicyelfy.pun.pl/forums.php

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy pieczesz ja w rękawie?

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: