Wielkanocny żurek.

czwartek, kwietnia 02, 2015

 Wielkanoc już tuż, tuż! Czy już macie przygotowany zakwas na żur? Jeżeli nie, to nie ma się czego martwić, czasu jeszcze jest.
 U nas na stole Wielkanocnym prawie zawsze gości tradycyjny żurek z dużą ilością majeranku, z pyszną białą kiełbasą, masą wędlin i jajkiem. Przygotowanie żurku jest bardzo łatwe, jedynie trochę czasu zajmuje kiszenie się zakwasu, ale efekt końcowy będzie tego warty! Zapraszam do wypróbowania przepisu!

Wielkanocny żurek.

Składniki:


Zakwas:

800 ml ciepłej wody
8 łyżek mąki na zakwas żurkowy (typ 2000)
2 ząbki czosnku
10 ziarenek pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
kromka czerstwego chleba na zakwasie 

Składniki na zupę:

1,5 l wody
400 g białej kiełbasy
200 g wędzonego boczku
200 g wędzonej kiełbasy
2 duże cebule
2 średnie marchwie
Łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka soli
Przygotowany raniej zakwas 
1,5 łyżki mąki
2 łyżki śmietany
Ugotowane na twardo jaja.

Przygotowanie:


 Zaczynamy od przygotowania zakwasu na żur. W dużym glinianym naczyniu mieszamy mąkę i ciepłą wodę. Dodajemy całe ząbki czosnku, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liście laurowe i chleb (chleb jest tu potrzebny, aby zapach zakwasu nie rozchodziłby się tak intensywnie). Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 2 dni. Kiedy zakwas już skiśnie, usuwamy z jego chleb i przelewamy do słoiczka. Zakwas możemy przechowywać w lodówce przez ok. 2 tygodnie.

Wielkanocny żurek.


 Kiedy mamy już ukiszony zakwas zabieramy się za przygotowanie samego żurku. W dużym garnku zalewamy wodą białą kiełbasę i dodajemy sól. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 min. 
 W między czasie póki kiełbasy się gotują, kroimy w kostkę wędzony boczek, wędzoną kiełbasę, cebulę i marchew. Dokładnie rozgrzewamy patelnie i smażymy wędliny, aż się wytopi tłuszcz. Następnie do smażących się wędlin dodajemy cebulę i marchew, szklimy na średnim ogniu przez ok. 10 min.
 Z wody wybieramy kiełbasę, ostudzamy i kroimy ją w plastry (ja nie obierałem ze skórki). Do wrzącej wody dodajemy usmażone wędliny, cebulę i marchew. Gotujemy 20 min na średnim ogniu. Po tym dodajemy majeranek i zakwas, gotujemy kolejnych 20 min. Pod koniec w kubku lub miseczce mieszamy mąkę ze śmietaną, aby nie było grudek. Do śmietany z mąką dodajemy 2 chochle gorącego wywaru z zupy i dokładnie mieszamy. Śmietanę wlewamy do zupy i gotujemy aż zgęstnieje.
 Żurek serwujemy na gorąco z pokrojonym na połowę jajkiem na twardo i plasterkami białej kiełbasy.

Wielkanocny żurek.


Smacznego!

Podobne przepisy

0 komentarze

Spodobał ci się przepis? Napisz komentarz, dzięki niemu będę bardzo wesoły! :)

Obserwuj bloga: