Ciasto z rabarbarem i kruszonką.
sobota, maja 16, 2015Mięciutkie ciasto biszkoptowe, utopione w cieście kawałeczki rabarbaru i to wszystko przykryte pyszną kruszonką! Pyszne, puszyste, wilgotne, łatwe w przygotowaniu no po prostu idealne ciasto z rabarbarem i kruszonką. Pokochałem to ciasto tuż po upieczeniu, bo jego zapach roznosił się po całym domu. Zapraszam do wypróbowania!
Ciasto z rabarbarem i kruszonką - przepis:
Składniki:
Ciasto biszkoptowe:
5 dużych jaj
150 g cukru
170 g mąki pszennej
szczypta soli
70 g masła
100 g zimnego masła
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
Inne:
300 g rabarbaru
100 g cukru
4 łyżki mąki
szczypta cynamonu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Rabarbar dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w średniej wielkości kawałeczki. Następnie rabarbar przekładamy do misy, zasypujemy cukrem, dodajemy cynamon, mieszamy i odstawiamy na 30 min.
W między czasie, robimy kruszonkę i ciasto. Rozpoczynamy od kruszonki. W dużej misie łączymy zimne masło, cukier i mąkę. Wszystko dokładnie rozcieramy rękoma, aż powstanie nam kruszonka. Odstawiamy, aż przygotowujemy ciasto.
Do misy wbijamy jaja w temperaturze pokojowej, dodajemy cukier i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 min, aż jaja powiększą swą objętość w 8-10 razy. Po tym przesiewamy mąkę i bardzo ostrożnie mieszamy za pomocą szpatułki, aby nie uszkodzić bąbelków powietrza (nie miksujemy mikserem!). Do ciasta dodajemy masło i ostrożnie mieszamy do połączenia się składników.
Kiedy rabarbar puści sok, obtaczamy go w mące.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Ja użyłem formy o wymiarach 20x30 cm, także może być tortownica o średnicy 24-26 cm wtedy ciasto będzie wyższe.
Do formy wlewamy ciasto biszkoptowe, następnie na ciasto układamy kawałeczki rabarbaru i przykrywamy kruszonką. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 40 min. Po upieczeniu studzimy.
Smacznego!
4 comments
Bardzo apetycznie wygląda. Uwielbiam takie ciasta do herbatki. A rabarbar teraz króluje w wypiekach.
OdpowiedzUsuńO mniam, bez dokładki by się nie obyło ;)
OdpowiedzUsuńJak z rabarbarem to ja zawsze chętna :-)
OdpowiedzUsuńPycha! :)
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)