Hummus

poniedziałek, sierpnia 03, 2015

 Hummus, jest to pasta z ciecierzycy, pasty tahini (pasta z prażonego sezamu), czosnku, oliwy, soku z cytryny i przypraw. Jest bardzo popularny w kuchni arabskiej i kaukaskiej, gdzie jest najczęściej serwowany z pitą.
 Przyznam się, że hummus serwowany sam po sobie nie smakuje zbyt smacznie, ale ze świeżym pieczywem (Przepisy na domowe pieczywo tutaj) lub pitą smakuje idealnie! Zapraszam do wypróbowania!

Hummus



Hummus

Składniki:


250 g ugotowanej ciecierzycy
6 łyżek sezamu
2 łyżki oliwy 
2 średnie ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
100 ml zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
odrobina oliwy, szczypta słodkiej papryki w proszku i pietruszki, do serwowania

Hummus - przepis:


 Zaczynamy od zrobienia pasty tahini, na patelni prażymy do lekkiego zbrązowienia sezam, a następnie mielimy go w blenderze z oliwą na gładką pastę.

Hummus

 Do tahini dodajemy, umytą i odsączoną ciecierzycę, czosnek, sok z cytryny, wodę, sól, pieprz i wszystko mielimy w blenderze, na gładką pastę.

Hummus

 Pastę wykładamy na talerz, z góry skrapiamy oliwą i posypujemy papryką w proszku, i suszoną lub świeżą pietruszką.

Hummus


Smacznego!

Podobne przepisy

5 komentarze

  1. domowy hummus nie ma sobie równych!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja wolę kupować tahinę, jakoś nigdy sezam mi się nie mieli tak, jak powinien... a na hummus chodzę do Beiruta:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na Litwie mało gdzie można kupić tahini, dlatego robię ja własnoręcznie

      Usuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: