Uniwersalne ciasto drożdżowe

sobota, listopada 21, 2015

Uniwersalne ciasto drożdżowe
Uniwersalne ciasto drożdżowe
 Uniwersalne ciasto drożdżowe, czyli drożdżowe, które pasuje idealnie do wypieków słodkich i wytrawnych. Wypieki z takiego ciasta wychodzą na prawdę pyszne! Ciasto jest puszyste, bardzo smaczne, mięciutkie, ładnie się zapieka, rośnie bardzo prędko i jest proste w przygotowaniu!
 Uwielbiam ciasto drożdżowe i jest to chyba najczęściej robione przez mnie ciasto! Ciasto z tego przepisu używam do wszystkiego! 


Przepisy z użyciem tego ciasta:
Kulebiak z kapustą i grzybami 
Bułeczki z mięsem mielonym

Uniwersalne ciasto drożdżowe - przepis:


Składniki:

800 g mąki
400 ml mleka
7 g drożdży instant
2 łyżki cukru (jeżeli robimy słodkie wypieki dodajemy 5 łyżek)
1 łyżeczka soli
50 g masła

Przygotowanie:


W rondelku zagrzewamy mleko, do pojawienia się małych bąbelków obok ścianek rondla. Po tym dodajemy drożdże i cukier i dokładnie mieszamy.

Uniwersalne ciasto drożdżowe

W dużej misie łączymy mąkę z solą i dodajemy mleko z drożdżami. Wszystko mieszamy łyżką, aż ciasto zacznie się łączyć.

Uniwersalne ciasto drożdżowe

W lekko połączone ciasto dodajemy roztopione i przestudzone masło i wyrabiamy, aż ciasto połączy się. Przekładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto przez ok. 5-7 min, aż będzie miękkie i elastyczne. 
Można ciasto wyrobić w robocie planetarnym z hakiem do wyrabiania ciasta. Robię tak bardzo często, ale tym razem wyrabiałem ręcznie i nie sprawiło to żadnego problemu, bo ciasto zagniatało się bardzo łatwo.

Uniwersalne ciasto drożdżowe

Przekładamy wyrobione ciasto do olejem posmarowanej misy, posypujemy z wierzchu mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godz, aż ciasto urośnie w 2-2,5 razy.

Uniwersalne ciasto drożdżowe

Uniwersalne ciasto drożdżowe

Uniwersalne ciasto drożdżowe

Udanych wypieków!

Podobne przepisy

9 komentarze

  1. Zapomniałam napisać, że skorzystałam z przepisu..dziękuję bardzo..

    OdpowiedzUsuń
  2. 7 gr.drozdzy instant to ile to jest drozdzy swiezych ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto urosło i co dalej nie napisane? Jaka wielkość blaszki? Ile piec i w ilu stopniach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest bazowy przepis tylko na same ciasto, które następnie używany do innych wypieków gdzie jest potrzebne ciasto drożdżowe.

      Usuń
  4. ale tak bez jajek ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki typ mąki?

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: