Pączki tradycyjne z dżemem

piątek, stycznia 15, 2016

Pączki tradycyjne z dżemem

 Już szybko ,,Tłusty czwartek", a więc sama pora, aby zacząć zbierać przepisy na same tłuste, pyszne, słodkie przepisy. Dzisiaj jest jeden z takich przepisów, czyli tradycyjne pączki z nadzieniem z dżemu. Przepis ten powstał na podstawie babcinego, więc już jest wiadomo, że tak przygotowane pączki są pyszne! Są w miarę słodkie, leciutkie, puszyste, trochę trudne w przygotowaniu, ale raz w roku możemy poświęcić chwilkę, aby upiec takie cudeńka!

Pączki tradycyjne z dżemem - przepis:

50 g świeżych drożdży (suchych drożdży do pączków nie polecam)
1/4 szklanki cukru
3 żółtka 
2 jaja
400 ml mleka
800-850 g mąki pszennej
100 g masła
kieliszek spirytusu (opcjonalnie)
Dżem (najlepiej taki gęstszy)
1 l oleju, smalcu

Cukier puder do posypania, lub lukier


Jak zrobić pączki tradycyjne z dżemem?

Drożdży rozcieramy z 3 łyżeczkami cukru na płynną konsystencję. Odstawiamy na bok.

Pączki tradycyjne z dżemem

Żółtka i jaja ubijamy z pozostałym cukrem przez ok. 5 min na puszystą masę. Najlepiej od tego momentu przygotowania, używać z robota planetarnego, bo ciasto, które otrzymamy będzie bardzo lepkie i trudne do wyrabiania ręcznie.

Pączki tradycyjne z dżemem

Do jaj dodajemy rozczyn z drożdży, mąkę, ciepłe mleko (30 stopni), spirytus (dzięki niemu pączki będą mniej nasiąkały tłuszczem) i wyrabiamy przez ok. 5 min. Ciasto będzie bardzo lepkie, ale w żadnym razie nie wolno dodawać maki,bo pączki wyjdą twarde.

Pączki tradycyjne z dżemem

Do tak wyrobionego ciasta dodajemy roztopione masło i wyrabiamy kolejnych 5 min.

Pączki tradycyjne z dżemem

Tak przygotowane ciasto wykładamy do czystej misy, posmarowanej olejem i odstawiamy pod przykryciem na 2 godz do wyrośnięcia. Ciasto powinno potroić swoją objętość. 
Ja użyłem piekarnika z funkcją do wyrastania ciasta i potrwało to 35 min.

Pączki tradycyjne z dżemem

Pączki tradycyjne z dżemem

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich wałkujemy na mocno posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 1-1,5 cm i wycinamy za pomocą szklanki kółka ciasta. Powtarzamy tą czynność do wyczerpania ciasta.
Kółka układamy na posmarowanej olejem powierzchni (nie posypujemy mąką, bo będzie paliła się podczas pieczenia) i odstawiamy na 30-60 min do wyrośnięcia. Muszą podwoić swą objętość.

Pączki tradycyjne z dżemem

 Woreczek cukierniczy z długą tylką do nadziewania pączków/muffinek napełniamy dżemem.
 Rozgrzewamy olej do 170 stopni (w takiej temperaturze wrzucony do oleju kawałeczek ciasta musi zacząć smażyć się, czyli otaczać się dookoła bąbelkami i zacząć brązowieć) i smażymy po 3 pączki na raz z każdej strony, aż zezłocą się. Smażymy tak pozostałe pączki. 
UWAGA: Pamiętajmy, aby utrzymywać stałą temperaturę oleju 170 stopni i być ostrożnymi podczas wkładania pączków do oleju.

Pączki tradycyjne z dżemem

 Po tym wykładamy na papierowe ręczniczki, lekko studzimy i jeszcze ciepłe nadziewamy dżemem. Studzimy. 
 Posypujemy cukrem pudrem, lub polewamy lukrem. 



Pączki tradycyjne z dżemem

Pączki tradycyjne z dżemem

Pączki tradycyjne z dżemem


Smacznego!

Podobne przepisy

5 comments

  1. Zobaczymy co z tego bedzie ale:
    Drozdze z cukrem same w sobie na płynną masę sie nie wyrobia...
    Ciasto wychodzi baaaaaaardzo lepkie ledwo je do misy przełożyłam, poza tym moje jest żółte a tutaj jest biale i ani konsystencja ani kolorem nie przypomina tego ze zdjecia...
    Jestem na etapie wyrastania ciasta ale coś mi nie pasuje...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drożdże z cukrem po dobrym wymieszaniu stają się płynne.
      Jeżeli ciasto jest bardzo mocno lepkie, to radzę dodać dodatkowych 50-100 g mąki, bo jak wiadomo każda mąka jest inna i inaczej pochłania wilgoć.
      Mam nadzieję, że wszystko się uda 😄

      Usuń
  2. Udalo sie aczkolwiek lepka sprawa hihi ☺☺☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super 😄 Tak, zgadza się, nie są łatwe do zrobienia, ale chyba było warto?

      Usuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: