Zupa pieczarkowa

piątek, stycznia 22, 2016

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa, to jedna z moich ulubionych zup. Robię ją dość rzadko, a z resztą zupy wcale robię rzadko, ponieważ u nas w domu mama jest specjalistą w tej sferze. W jej wykonaniu są najlepsze!
Pieczarkowa z tego przepisu wychodzi naprawdę pyszna! Gęsta, aromatyczna, rozgrzewająca, z dużą ilością warzyw, pieczarek i mięsa. Do jej przygotowanie nie potrzebujecie raniej ugotowanego bulionu, lub wywaru!

Inne przepisy na zupy TU.


Zupa pieczarkowa - przepis:


Składniki:


400 g pieczarek
1 średnia cebula
3 średnie marchwie
2 ząbki czosnku
500 g białej kiełbasy
1,75 l wody
5 średnich ziemniaków
2 łyżki masła
4 łyżki oleju
5 łyżek śmietany 18%
2 łyżki mąki
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki majeranku

Przygotowanie:


Białą kiełbasę umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 min.

Zupa pieczarkowa

W między czasie cebulę, marchew kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki. Szklimy na 2 łyżkach rozgrzanego oleju przez ok. 5-7 min. Odstawiamy w stronę.

Zupa pieczarkowa

Od pieczarek odkrawamy dół nóżki, obieramy ze skórki i dokładnie myjemy.

Zupa pieczarkowa

Pieczarki kroimy w cienkie plastry, a ziemniaki w większą kostkę.

Zupa pieczarkowa

Kiedy kiełbasa już się ugotuje usuwamy ją z wody. Do wody po kiełbasie dodajemy podsmażoną cebulkę z marchwią i czosnkiem, i ziemniaki. Gotujemy na średnim ogniu 10 min.

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

W między czasie na rozgrzanym maśle z pozostałym olejem smażymy pokrojone pieczarki do miękkości. Jeżeli pieczarki puszczą dużo wody, to ją zlewamy.

Zupa pieczarkowa

Kiełbasę kroimy w średniej wielkości kawałki i razem z pieczarkami dodajemy do wywaru. Gotujemy 20 min.

Zupa pieczarkowa

Po upływie 20 min śmietanę łączymy z mąką i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek.

Zupa pieczarkowa

Śmietanę hartujemy, dodając do niej 5-6 łyżek gorącego wywaru i wlewamy do zupy. Gotujemy pod przykryciem (wtedy nie utworzą się grudki śmietany i mąki) na średnim ogniu przez 5 min. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i zupa jest gotowa!

Zupa pieczarkowa

Zupę serwujemy z domowym pieczywem. Do zupy idealnie będzie pasował chleb pszenny (przepis TUTAJ) lub tradycyjny, ciemny Litewski chleb na zakwasie (przepis TUTAJ).

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

Smacznego!

Podobne przepisy

6 komentarze

  1. Wygląda bardzo smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz widzę pieczarkową z kiełbasą :) Będę musiała kiedyś spróbować, jestem ciekawa takiego połączenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zwykle robię pieczarkową na wywarze warzywnym, ale ten dodatek białej kiełbasy może tu rzeczywiście pasować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super zdjęcia, zupa pieczarkowa też wyszła świetnie

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: