Racuchy drożdżowe. Bardzo puszyste!

środa, lutego 03, 2016

Racuchy drożdżowe. Bardzo puszyste! Przepis

Jeżeli miałbym wybrać mój ulubiony rodzaj placuszków, to napewno powiedziałbym, że racuchy. Ale obowiązkowe takie jak te - lekko tłuste, bardzo puszyste, bursztynowo zrumienione, umiarkowanie słodkie i obowiązkowo w rustykalnych kształtach. Takiego racuchy to nie idealna idealność.

Racuchy drożdżowe, to najlepsze wspomnienie z dzieciństwa. Moja babcia wypiekała bardzo podobne, a ja będąc mały je uwielbiałem. U niej wychodziły najsmaczniejsze na świecie. Do ciasta dorzucała kawałeczki jabłka, bo w dzieciństwie takie lubiliśmy najbardziej. Jednak dzisiaj racuchy w wersji tradycyjnej, bez żadnych dodatków, a jedynie z obfitą ilością cukru pudru na powierzchni. Nie mniej pyszne.

Przepis na te placuszki opublikowałem w 2016 roku, jednak po 5 latach udoskonaliłem przepis, zmodyfikowałem go w lepszą stronę. Uwierzcie, z tego przepisu wyjdą wprost perfekcyjne. Ich przygotowanie to dosłownie chwilka pracy, chwilka czekania aż ciasto urośnie, i momentalne smażenie, i voilá już są na stole.

Bardzo puszyste racuchy drożdżowe - przepis:

Składniki na ok. 20 racuchów:
250 g mąki pszennej tortowej
7 g drożdży suchych
200 g mleka
2 jajka
1/4 łyżeczki soli
1,5 łyżki cukru
4 łyżki oleju lub 4 łyżki roztopionego masła

Olej do smażenia


Jak zrobić idealne i puszyste racuchy drożdżowe? 

  • Wszystkie składniki ciasta łączymy w dużej misie, mieszamy trzepaczką do połączenia się składników. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45-60 min. Musi podwoić swoją objętość, a na powierzchni mają się ujawnić pęcherzyki powietrza. 
  • Kiedy ciasto urośnie, nie mieszamy go! Zostawiamy napowietrzone. 
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Musi pokrywać patelnię cienką warstwą. Racuchy obowiązkowo smażymy na dobrej jakości tłuszczu.
  • Łyżkę zanurzamy w rozgrzanym oleju, zaczerpujemy porcję wyrośniętego ciasta i wrzucamy na gorący tłuszcz, smażymy na małym ogniu przez ok. 1 min z każdej strony. Smażymy po 3-4 racuchy na raz, przed każdym smażeniem dolewamy trochę oleju na patelnię.
  • Racuchy odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. 
  • Serwujemy z dżemem lub cukrem pudrem. 
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć i video zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz 


Racuchy drożdżowe. Bardzo puszyste! Przepis

Racuchy drożdżowe. Bardzo puszyste! Przepis

Racuchy drożdżowe. Bardzo puszyste! Przepis

Racuchy drożdżowe. Bardzo puszyste! Przepis

Podobne przepisy

9 comments

  1. Pyszne racuszki, pięknie podane, chce się jeść!:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do zrobienia nie są trudne, ale rośnięcie ciasta trochę trwa, lecz po upieczeniu nie trzeba czekać, aby były zjedzone. Znikają w mgnieniu oka :D Pozdrawiam :D

      Usuń
  2. Super przepis! Wyszły bardzo puszyste i słodkie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Właśnie skończyłam robić racuchy �� wyszły bardzo dobre i puchate. Polecam ten przepis ��

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: