Sos pieczarkowy

poniedziałek, lutego 08, 2016

Sos pieczarkowy przepis

Danie podane z poprawnie dobranym sosem smakuje o dużo lepiej. Dziś przedstawiam Wam przepis na sos pieczarkowy. Jest gęsty, kremowy, jasny i bardzo smaczny! Taki sos idealnie gra z makaronem, zwłaszcza najlepiej z domowym. Dobrze pasuje do mięs np.: wołowiny (do niej z dań mięsnych pasuje najlepiej), wieprzowiny lub drobiu. Można go także zmiksować na gładką konsystencję i podać jako dip do chipsów.

Przepisy na inne sosy są TUTAJ.

Sos pieczarkowy - przepis:


Składniki:


400 g białych i świeżych pieczarek
1 średnia cebula lub połowa większej
200 ml śmietanki 10-18%
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
2 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki mąki

Przygotowanie:


Cebulę kroimy jak można w najdrobniejszą kostkę. Po tym ustawiamy garnuszek z wodą (ok. 1-1,5 wody) na palnik, aby woda zagotowała się.

Sos pieczarkowy przepis

Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki

Sos pieczarkowy przepis

Pieczarki dodajemy do zagotowanej wody i gotujemy przez ok. 5-6 min, aż zmniejszą swą objętość i trochę zmiękną. Po tym odcedzamy na durszlaku, ale zachowujemy pół szklanki cieczy.

Sos pieczarkowy przepis

W między czasie póki pieczarki się gotują szklimy cebulę na oleju.

Sos pieczarkowy przepis

Do garnku, w którym gotowały się pieczarki dodajemy pieczarki, połowę cieczy po gotowaniu, cebulkę i gotujemy na malutkim ogniu przez ok. 5 min.

Sos pieczarkowy przepis

Po tym dodajemy śmietankę, sól, pieprz, majeranek.

Sos pieczarkowy przepis

W pozostałej cieczy rozprowadzamy mąkę, dokładnie mieszamy. 

Sos pieczarkowy przepis

Rozprowadzoną mąkę dodajemy do sosu i energicznie mieszamy. Gotujemy przez 1-2 min, aż sos zgęstnieje i gotowe!

Sos pieczarkowy przepis

Sos pieczarkowy przepis

Sos pieczarkowy przepis

Sos pieczarkowy przepis

Smacznego!

Podobne przepisy

2 komentarze

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: