Puree z dyni - przepis

środa, września 27, 2017

Puree z dyni - przepis

Jesień... dynie są po prostu wszędzie, więc pora puszczać je w dzieło.
 Puree z dyni to nic innego jak mus z dyni, albo przecier z dyni. Służy bazą do wielu jesiennych przepisów. Są trzy sposoby przygotowania puree: z dyni pieczonej, gotowanej, albo gotowanej na parze. Ja właśnie preferuję sposób z pieczeniem dyni, ponieważ wtedy jest mniej pracy (nie musimy obierać dyni ze skórki), no i puree z pieczonej dyni smakuje trochę lepiej.

Jaką dynię wybrać?
To chyba samy ważny punkt przygotowania puree z dyni, przecież dynia będzie decydowała o tym jaki mus otrzymamy. Musimy wybrać dynię, której miąższ jest mocno mączysty i ma mocno pomarańczowy kolor. Idealnym przykładem takiej dyni jest dynia typu Hokkaido. Z innymi gatunkami dyń jadalnych pewnie też się uda, ale wtedy konsystencja musu prawdopodobnie będzie zbyt włóknista i wodnista.


Puree z dyni - przepis:

Dowolnych rozmiarów dynia gatunku Hokkaido

Jak zrobić puree z dyni?

  • Dynię przekrawamy na połowę, albo jeżeli jest bardzo wielka na ćwiartki. 
  • Wydrążamy wszystkie włókna i pestki.
  • Dynię układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, do czasu aż dynia pod lekkim naciskiem widelca rozgniatałaby się. Miałem dynię o wadze 1,4 kg i piekłem ją przez 45 min. 
  • Po upieczeniu wydrążamy miąższ i układamy go do misy (w niektórych przepisach dynię Hokkaido zaleca się przecierać ze skórką, ale ja nie polecam, bo wtedy mus ma zbyt mocny, a nawet nie przyjemny aromat)
  • Jeszcze ciepły miąższ ucieramy za pomocą blendera na gładki mus.
  • Tak przygotowane puree przekładamy do słoiczków, szczelnie zakręcamy i możemy przechowywać w lodówce przez 2-3 tyg.

Puree z dyni - przepis

Puree z dyni - przepis

Gotowe! Smacznego!

Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz 

Podobne przepisy

1 comments

  1. kiedyś też takie puree mroziłam. Nawet po dłuższym czasie jest świetne np. jak ofarsz od pierogów :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: