Zupa krem z pieczonej cukinii
wtorek, września 19, 2017
Uwielbiam takie przepisy jak ten - mało składników, szybko się przygotowuje, a w efekcie przepyszne danie. Jako, że sezon na cukinię już trwa to dzisiaj przepis z wykorzystaniem tego, lubianego przez cała moją rodzinę warzywa - zupa krem z pieczonej cukinii.
Uwielbiam cukinię - mało kalorii, dużo witamin i cudowny smak.
A dlaczego właśnie z pieczoną cukinią, przecież można z gotowaną (pewnie byłoby szybciej)? Szybciej, ale nie smaczniej. Podczas pieczenia cukinia nabywa na dużo więcej smaku, zwiększa swój aromat i właśnie dzięki temu zupa krem z pieczonej cukinii smakuje o niebo lepiej niż ta tradycyjna na gotowanej. Więc jeżeli także przypadacie za cukinią, to nie traćcie czasu i biegnijcie gotować zupkę.
Zupa krem z pieczonej cukinii - przepis:
4 średnie młode cukinie (ok. 1 kg)
2 średnie cebule
1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego (ja robiłem na drobiowym)
1/2 łyżeczki oregano
2 łyżki oliwy
2 łyżki oliwy
Sól
Pieprz
Pestki dyni do podania
Jak zrobić zupę krem z pieczonej cukinii?
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Cukinię kroimy w plastry o grubości 2 cm (jeżeli cukinia ma twardą skórkę, to ją obieramy), cebulę obieramy i także kroimy w 2 cm plastry.
- Cukinię i cebulę układamy na blaszce do pieczenia. Posypujemy solą, pieprzem i oregano. Skrapiamy oliwą. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25-30 min, aż cukinia z cebula będą całkowicie miękkie.
- Bulion drobiowy doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy upieczone warzywa.
- Gotujemy przez 10 min. Po tym zupę ucieramy blenderem na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem wg. smaku.
- Serwujemy z kwaśną śmietaną i prażonymi pestkami dyni.
Gotowe! Smacznego!
2 comments
wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)