Syrniki - ukraińskie placki z twarogu

czwartek, października 05, 2017

Syrniki - ukraińskie placki z twarogu przepis

Dla mnie to jest smak dzieciństwa. Pamiętam gdy miałem zaledwie 3-4 lata, przychodziłem do babci z rana i pytałem ,,Babcia, masz syrniczki?", pewnie jak każda babcia, nawet gdy nie miała, to w ciągu kilku minut mogła je wyczarować. Chociaż byłem mały, ale z łatwością mogłem zjeść 3 syrniczki, a czasami i więcej... Od tamtego czasu, aż do teraz uwielbiam je!

Syrniki, to ukraińskie placki z twarogu, większości przepisów polskich przypisują je jako ,,rosyjskie placki", ale to jest błąd, jest to danie ukraińskie. 
Syrniki wyróżniają się swą zbitą, niezbyt pulchną teksturą i mocno brązową skórką, która powstaje podczas pieczenia. Są naprawdę wyjątkowe w smaku, nie przypominają żadnych tradycyjnych polskich placków, więc naprawdę warto je zrobić na weekendowe śniadanie. W dodatku przygotowanie syrników, to dosłownie chwila. 

Można zrobić syrniki w wersji bezglutenowej. Wystarczy zamienić ilość mąki podanej w przepisie na odpowiednik mąki bezglutenowej.

Syrniki - ukraińskie placki z twarogu - przepis:

750 g tłustego twarogu (nie sera)
2 średnie jajka 
2 łyżki cukru
0,5 łyżeczki soli
1/3 szklanki mąki pszennej + mąka do obtoczenia 
Olej do smażenia
Kwaśna śmietana, miód, dżem do podania

Jak zrobić syrniki (ukraińskie placki z twarogu)?

  • W misie umieszczamy twaróg, jajka, cukier, sól, mąkę mieszamy za pomocą łyżki do połączenia się składników.
  • Mokrymi rękoma formujemy kulki o wadze ok. 60-70 g. Układamy na posypanej mąką stolnicy/blacie.
  • Każdą kulkęm spłaszczamy, aby powstał placek o grubości ok. 2 cm. Placuszki obtaczamy w mące.
  • Tak uformowane placki smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu przez ok. 2-3 min z każdej strony, aż mocno się zbrązowieją.
  • Serwujemy na ciepło polane kwaśną śmietaną i miodem/dżemem.

Syrniki - ukraińskie placki z twarogu przepis

Syrniki - ukraińskie placki z twarogu przepis

Gotowe! Smacznego!

Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz 

Podobne przepisy

4 komentarze

  1. Może i takie jadłam ale w życiu bym nie zgadła, że to syrniki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę je już któryś raz i chyba w końcu czuję się w pełni przekonany do ich wypróbowania - wyglądają bosko :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Napisz komentarz, dzięki niemu będę bardzo wesoły! :)

Obserwuj bloga: