Jesień... dynie są po prostu wszędzie, więc pora puszczać je w dzieło.
Puree z dyni to nic innego jak mus z dyni, albo przecier z dyni. Służy bazą do wielu jesiennych przepisów. Są trzy sposoby przygotowania puree: z dyni pieczonej, gotowanej, albo gotowanej na parze. Ja właśnie preferuję sposób z pieczeniem dyni, ponieważ wtedy jest mniej pracy (nie musimy obierać dyni ze skórki), no i puree z pieczonej dyni smakuje trochę lepiej.
Jaką dynię wybrać?
To chyba samy ważny punkt przygotowania puree z dyni, przecież dynia będzie decydowała o tym jaki mus otrzymamy. Musimy wybrać dynię, której miąższ jest mocno mączysty i ma mocno pomarańczowy kolor. Idealnym przykładem takiej dyni jest dynia typu Hokkaido. Z innymi gatunkami dyń jadalnych pewnie też się uda, ale wtedy konsystencja musu prawdopodobnie będzie zbyt włóknista i wodnista.