Wszyscy uwielbiają zupy w które są przepełnione masą warzyw, ale ta zupa jest trochę inna, ponieważ jedynym głównym jej składnikiem jest cebula! Tak, zwyczajna cebula. Prawdziwa Francuska klasyka, czyli zupa cebulowa podana zapieczona z bagietką i serem. Zupka jest na prawdę pyszna, odrobinę słodka z pysznie zapieczonym serem i bagietką na wierzchy, ale przygotowanie takiej zupki zajmuje trochę czasu. Zapraszam do wypróbowania!
Składniki:
600 g słodkiej cebuli
1 l buliony wołowego (użyłem kostki rosołowej)
125 ml białego wina
2 łyżeczki masła
2 łyżki oliwy
5 plastrów bagietki (grubość ok. 2 cm)
Ser (w tradycyjnym przepisie używa się gruyere)
sól, pieprz
Przygotowanie:
Czyścimy cebulę i kroimy ją nożem w bardzo cienkie piórka lub pół talarki, czasami, aby ułatwić sobie pracę używam malaksera z nożem do krojenia w cienkie plastry.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło i oliwę. Następnie do rozgrzanego tłuszczu dodajemy pokrojoną cebulę i od czasu do czasu mieszając, smażymy ją na średnim ogniu przez ok. 40 min. Po upływie 40 min cebula znacznie zmieni swój kolor (będzie lekko brązowa) i będzie bardzo miękka, zacznie przywierać do dna garnka, w tym momencie dodajemy do cebuli wino i gotujemy kolejnych 20 min.
Do uduszonej cebuli dodajemy gorący bulion wołowy, solimy, pieprzymy według uznania ( ja dodałem tylko trochę pieprzu, ponieważ miałem dobrze doprawiany bulion) i gotujemy na średnik ogniu przez ok. 10 min.
Ugotowaną zupkę przelewamy do talerzyków do zupy o małej średnicy lub do kubków. Na wierzch zupy układamy bagietkę, a na górę ścieramy odrobinę sera. Zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 7 min, aż ser się zrumieni.
Smacznego!
Jakie ciasta najlepiej lubicie Wy? Ja najbardziej lubię ciasta, łatwe, szybkie w przygotowaniu i z małych ilości składników, lub z takich, które zawsze są w domu. Te ciasto właśnie pasuje do wszystkich tych parametrów! A przy tym jest przepyszne, bo ja i cała moja rodzina uwielbiamy w wypiekach malutkie, pyszne ziarenka maku.
Ciasto jest superowe, pulchne, smaczne, a jego wygląd jest jeszcze lepszy. Ciasto smakuje najlepiej podane z dżemem malinowym. Zapraszam do wypróbowania!
Piękna sałatka- smaczna sałatka! Dziś chcę wam przedstawić pomysł na pyszną sałatkę warstwową z kurczakiem i po prostu idealnym sosem na bazie awokado. Sos idealnie się komponuje ze wszystkimi składnikami sałatki, a najlepsze jest to, że podkreśla wszystkie smaki ,,nie zabijając" je.
Sałatka była przepyszna, chyba dlatego właśnie pierwsza porcja zniknęła ze stołu w kilka minut (a zrobiono było jej nie mało). Serdecznie zapraszam do wypróbowania!
Pyszna, mięciutka, puszysta baba drożdżowa z rodzynkami, to jeden z tradycyjnych wypieków na naszym rodzinnym stole Wielkanocnym. Co roku pieczemy z mamą na Wielkanoc tą pyszną babkę, a czasami nawet nie jedną!
Baba drożdżowa nie zalicza się do ciast prostych w przygotowaniu, bo jej zrobienie zajmuje czasami do 3 godzin, ale uwierzcie mi, że jeden raz do roku można poświęcić 3 godzinki na przygotowanie takiego cuda. Zapraszam do wypróbowania!
Wielkanoc już tuż, tuż! Czy już macie przygotowany zakwas na żur? Jeżeli nie, to nie ma się czego martwić, czasu jeszcze jest.
U nas na stole Wielkanocnym prawie zawsze gości tradycyjny żurek z dużą ilością majeranku, z pyszną białą kiełbasą, masą wędlin i jajkiem. Przygotowanie żurku jest bardzo łatwe, jedynie trochę czasu zajmuje kiszenie się zakwasu, ale efekt końcowy będzie tego warty! Zapraszam do wypróbowania przepisu!
Składniki:
Zakwas:
800 ml ciepłej wody
8 łyżek mąki na zakwas żurkowy (typ 2000)
2 ząbki czosnku
10 ziarenek pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
kromka czerstwego chleba na zakwasie
Składniki na zupę:
1,5 l wody
400 g białej kiełbasy
200 g wędzonego boczku
200 g wędzonej kiełbasy
2 duże cebule
2 średnie marchwie
Łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka soli
Przygotowany raniej zakwas
1,5 łyżki mąki
2 łyżki śmietany
Ugotowane na twardo jaja.
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania zakwasu na żur. W dużym glinianym naczyniu mieszamy mąkę i ciepłą wodę. Dodajemy całe ząbki czosnku, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liście laurowe i chleb (chleb jest tu potrzebny, aby zapach zakwasu nie rozchodziłby się tak intensywnie). Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 2 dni. Kiedy zakwas już skiśnie, usuwamy z jego chleb i przelewamy do słoiczka. Zakwas możemy przechowywać w lodówce przez ok. 2 tygodnie.
Kiedy mamy już ukiszony zakwas zabieramy się za przygotowanie samego żurku. W dużym garnku zalewamy wodą białą kiełbasę i dodajemy sól. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 min.
W między czasie póki kiełbasy się gotują, kroimy w kostkę wędzony boczek, wędzoną kiełbasę, cebulę i marchew. Dokładnie rozgrzewamy patelnie i smażymy wędliny, aż się wytopi tłuszcz. Następnie do smażących się wędlin dodajemy cebulę i marchew, szklimy na średnim ogniu przez ok. 10 min.
Z wody wybieramy kiełbasę, ostudzamy i kroimy ją w plastry (ja nie obierałem ze skórki). Do wrzącej wody dodajemy usmażone wędliny, cebulę i marchew. Gotujemy 20 min na średnim ogniu. Po tym dodajemy majeranek i zakwas, gotujemy kolejnych 20 min. Pod koniec w kubku lub miseczce mieszamy mąkę ze śmietaną, aby nie było grudek. Do śmietany z mąką dodajemy 2 chochle gorącego wywaru z zupy i dokładnie mieszamy. Śmietanę wlewamy do zupy i gotujemy aż zgęstnieje.
Żurek serwujemy na gorąco z pokrojonym na połowę jajkiem na twardo i plasterkami białej kiełbasy.
Smacznego!
No cóż sporo czasu nie publikowałem nowych przepisów, ale wreszcie powracam z nowym pysznym przepisem na ciasto czekoladowo-kawowe! Ciasto jest pyszne! Uwierzcie mi, że takie połączenie kawy i czekolady jest po prostu idealne, a przygotowanie tego ciasta nie zajmie nawet 30 minut. Zapraszam do wypróbowania!