Dzisiaj przepis dla prawdziwych miłośników bananów. Chlebek bananowy w który zakochacie się z pierwszego kawałeczku. Lekki do zrobienia, mega mięciutki, bardzo wilgotny i bardzo bananowy. Co może być lepiej? Nie wiem.
Musicie, po prostu musicie wypróbować ten przepis i sami upewnicie się jak cudownym wypiekiem jest chlebek bananowy.
Chlebek bananowy, albo inaczej banana bread to idealny sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów. Właśnie dzięki przejrzałym bananom chlebek bananowy jest tak słodki i nie potrzebuje dodatku cukru. Na dodatek banany czynią to ciasto bardzo wilgotne i mięciutkie.
Możemy do chlebka dodawać różne dodatki: orzechy, żurawinę, czekoladę, bakalie, po prostu wszystko co uważacie, że będzie pasowało.
Możecie zrobić chlebek całkowicie BEZGLUTENOWYM! Wystarczy, że ilość mąki pszennej podanej w przepisie, zamienicie na odpowiednik mąki bezglutenowej. Ciasto na pewno się uda.