Cold brew, to nic innego jak kawa „parzona” na zimno. Coraz częściej można ją spotkać w kawiarenkach. Po raz pierwszy spróbowałem ją przed 3 laty, gdy byłem całkowicie uzależniony od zimnej kawy - podbiła me serce i od tego momentu robię ją bardzo często! Prosto i orzeźwiająco - to co lubię.
Kawa zimno parzona zawiera więcej kofeiny, niż tradycyjna kawa i to tylko dlatego, że woda jest w dłuższym kontakcie z ziarnami kawy, więc cold brew podwójnie pobudza.
Czy skusicie się by „ugotować” taką orzeźwiającą kawę na ochłodę słonecznych dni?
Inne przepisy na kawę (by zobaczyć, kliknij w nazwę):
Lubię lato i jesień za smak i zapach grzybów. Dzisiaj nietypowy sposób wykorzystania łagodnych, aromatycznych i moich ulubionych kurek. Przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu.
Polędwiczki wieprzowe zanurzone w sporej ilości łagodnego i kremowego sosu na bazie świeżych i pachnących kurek. Polędwiczki wychodzą super miękkie i łagodne w smaku. Sos podkreśla delikatną strukturę mięsa i wzbogaca je pięknymi nutkami leśnych grzybów. Musie wypróbować!
Uwielbiam wypieki z dodatkiem ricotty, to właśnie dzięki niej ciasto jest mega wilgotne, puszyste i lekkie. Ricotta, to nic innego jak miękki, długo gotowany, przypominający twaróg, niesolony ser Włoski. To świetna baza do deserów.
Wilgotne ciasto cytrynowe z ricottą i morelami, to świetne połączenie smaków, które przypadnie do gustu każdemu. Wilgotne, mocno cytrynowe ciasto na bazie serka ricotta i zanurzone w nie połówki kwaskowatej, i słodkiej moreli. Robi się naprawdę banalnie prosto. Przepis warty do wyprobowania nie tylko miłośnikom moreli, to istne niebo w gębie!
Kokosowe crumble truskawkowe, to świetne połączenie smaków. Mocno soczyste truskawki pod grubą warstwą chrupiącej, kokosowej kruszonki, to coś, co przypadnie każdemu do gustu. Zrobienie crumble, to dosłownie chwila - 5 minut wyrabiania, chwilka zapiekania i już serwujemy crumble kokosowe z gałką lodów!
Z podanego przepisu można zrobić 2 duże crumble w formie o wymiarach 30x30 cm Crumble można zrobić z dowolnymi owocami, nawet mrożonymi, więc to świetny deser nie tylko na lato. Na dodatek, taką kruszonkę można przyrządzić w dużych ilościach, a następnie ją zamrozić i jak tylko mamy świeże, smaczne owoce, lub dostajemy i sprawnie zapiekamy. Zawsze się sprawdza.
Zapraszam po przepis!
Tato powiedział, że mogę piec crumble codziennie, a mój tata nie je i nie lubi słodyczy (nadal myślę, że udaje). Oznacza to, że crumble jest naprawdę pyszne.
Crumble to tak naprawdę ciasto składające się ze świeżych owoców pod grubą warstwa kruszonki. Robi się bardzo sprawnie i prosto, chyba dlatego ostatnio robię go prawie codziennie, bo świeżych owoców latem jest pod dostatkiem.
Owsiane crumble z rabarbarem, to prawdziwa euforia smaku. Kwaśny lekko kruchy rabarbar
zapieczony pod obfitą ilością kruszonki owsianej. Naprawdę warte uwagi połączenie smakowe.
Crumble można zrobić z dowolnymi owocami, nawet mrożonymi, więc to świetny deser nie tylko na lato. Na dodatek, taką kruszonkę można przyrządzić w dużych ilościach, a następnie ją zamrozić i jak tylko mamy świeże, smaczne owoce, dostajemy i sprawnie zapiekamy. Zawsze się sprawdza.
zapieczony pod obfitą ilością kruszonki owsianej. Naprawdę warte uwagi połączenie smakowe.
Crumble można zrobić z dowolnymi owocami, nawet mrożonymi, więc to świetny deser nie tylko na lato. Na dodatek, taką kruszonkę można przyrządzić w dużych ilościach, a następnie ją zamrozić i jak tylko mamy świeże, smaczne owoce, dostajemy i sprawnie zapiekamy. Zawsze się sprawdza.
Od dawna uwielbiam rabarbar. Cienię go za unikalny kwaśny smak i strukturę. Świetnie się nadaje do wypieków, gdzie w połączeniu ze słodkością ciasta nabywa wcale inne walory smakowe.
Dzisiaj przepis na unikalną, mega kruchą tartę z rabarbarem i kremem na bazie kwaśnej śmietany. U nas w domu zniknęła w mgnieniu oka. Jest łagodna, miękka, a zarazem chrupiąca. Słodka, a jednocześnie z nutką kwaśności rabarbaru. Tarta na kruchym cieście w połączeniu z łagodnym kremem, karmelizowanym rabarbarem, to po prostu niebo w gębie. Robi się ją naprawdę prosto i sprawnie. Musicie wypróbować.