Odrazu powiem, że w Polsce trudno zrobić IDEALNĄ Carbonarę. Jak powiedziała mi jedna włoszka: „Wiesz, w carbonarze chodzi nie o sposób i technikę, ale tylko i wyłącznie o najlepsze składniki, które są tylko we Włoszech. Wszystkie techniki, to sprawa drugorzędna”.
Carbonara, czyli włoski makaron o intensywnym aromacie wędzonego boczku w kremowym sosie na bazie jajka i sera z duża ilością grubo mielonego pieprzu.
Przepis na carbonare wzbudza wiele dyskusji, ale jednak uważam, że i w u Nas można zrobić dobrą Carbonarę, a nawet idealną.Każdy się kłuci kto robi lepszą, bardziej kremową i bardziej autentyczną. Tak naprawdę nie ma jednego i właściwego przepisu, są tylko pewne prawidła o których warto pamiętać podczas jej przygotowania. Po pierwsze nie dodajemy śmietanki, po drugie makaron ma być al dente, po trzecie, sos ma być tylko lekko ścięty i bez grudek, aby łagodnie obtaczał makaron, po czwarte, sos ma zawierać dużą ilość pieprzu i po piąte, mamy używać najlepszej jakości składniki!
Uwielbiam makaron carbonara, bo to zawsze idealny obiad czy kolacja. Naprawdę mówię, że idealny, bo tak jest: robi się prosto, smakuje świetnie i jest bardzo sycące, czyli prawdziwy comfort food. Przygotowanie zajmuje zaledwie 10 min!
Mówię, że ten przepis jest idealny, może ktoś się nie zgodzi, ale jednak zebrałem w nim dużo informacji o tym daniu, przeanalizowałem tyle własnych błędów i tyle nauczek od innych ludzi, że uważam, że wg. niego każdemu uda się wprost perfekcyjna carbonara.