Buldak - pikantny kurczak z serem
środa, czerwca 07, 2017Dziś przepis dla miłośników kuchni Koreańskiej, czyli ,,buldak" - pikantny kurczak zapiekany z serem. Mięciutki kurczak w bardzo pikantnym sosie z dużą ilością suszonego chilli i wszystko to przykryte grubą warstwą łagodnej mozzarelli. Po prostu niebo w gębie! Uwierzcie, że taki pikantny kurczak przypadnie do gustu nawet ludziom, które nie lubią ostrych potraw. Wszystko dzięki temu, że w daniu idealnie są zbalansowane smaki słodkie, pikantne i neutralne.
Nazwę ,,buldak" możemy przetłumaczyć z Koreańskiego jako ,,Ognisty kurczak" (,,bul" - ogień, ,,dak" - kurczak).
Buldak - pikantny kurczak z serem - przepis:
ok. 1 kg piersi z kurczaka (ok. 2 większe podwójne piersi)
400 g mozzarelli
Szczypiorek do podania
Pikantny sos:
3-4 łyżki płatków chilli (bardzo ostre) / 1-2 łyżki płatków chilli (mniej ostre)
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
1/2 szklanki sosu pomidorowego
1/2 szklanki miodu
2 łyżeczki oleju
2 łyżki sosu sojowego
6 ząbków czosnku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Jak zrobić pikantnego kurczaka z serem ,,Buldak"?
- Piersi z kurczaka dokładnie myjemy. Kroimy w większą kostkę.
- Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Siekamy czosnek jak najdrobniej.
- W dużej misie łączymy wszystkie składniki sosu. Dokładnie mieszamy, aż powstanie gładka pasta.
- Do sosu dodajemy pokrojonego kurczaka. Dokładnie mieszamy, aby każdy kawałeczek był pokryty sosem.
- Kurczaka w sosie przekładamy na patelnię i gotujemy pod przykryciem ok. 20 min na najmniejszym ogniu. Jeżeli w czasie gotowania, większość sosu wyparuje, to możemy dodać trochę wody (max 100 ml).
- Uduszonego kurczaka wraz ze wszystkim sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego (ja użyłem glinianych naczyń). Posypujemy startą mozzarellą i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10-12 min, aż cały ser roztopi się i zrumieni.
- Danie serwujemy prosto z pieca, posypane pokrojonym szczypiorkiem.
6 comments
O, czyli jednak nawał nauki nie przeszkodził w przyrządzeniu następnej potrawy :). Na dodatek wygląda pysznie. Wyobrażam sobie, ile radości sprawia pan domownikom swoimi kulinarnymi wyczynami :D. Danie wygląda pysznie, a chyba nie jest bardzo trudne w przygotowaniu. Dzisiaj mamy środę. W sobotę zabieram się do gotowania buldaka. Na pewno podzielę się wrażeniami!
OdpowiedzUsuńWarszawa pozdrawia Wilno w ten piękny wiosenno-letni wieczór :D
Ania
Naprawdę warte wypróbowania danie 😁 Znika momentalnie! 😆Dziękuję i pozdrawiam!
UsuńWyglada wspaniale. Z czym to podajesz?
OdpowiedzUsuńDziękuję! Buldak zazwyczaj serwuję z ryżem :)
UsuńWidać od razu, że to pyszne danie. Chętnie w restauracji bym takiego kurczaka zamówiła. A może to dobry pomysł na wprowadzenie do menu jeśli macie swój lokal? I na wynos na pewno byłyby zamówienia, spokojnie w opakowania papierowe można takie dania zapakować.
OdpowiedzUsuńA znacie tę miejscówkę - https://www.lesnydwor.karpacz.pl/lesny-dwor/wydarzenia/atrakcje-dla-dzieci-w-karpaczu ? Tam zapewniają atrakcje dla dzieci w Karpaczu i mają świetne jedzenie, coś w takich klimatach. Warto pojawić się tam chociaż na dobę.
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)