Idealne ciasto na pizzę!
środa, października 21, 2015Idealne ciasto na pizzę |
Większość uważa, że zrobienie dobrego ciasta na pizzę jest strasznie trudne. Też tak myślałem, ale pewnego dnia znalazłem przepis na idealne ciasto na pizzę i od tamtego dnia robię ciasto tylko z tego przepisu! Jedyną trudnością podczas robienia ciasto jest zagniatanie, ponieważ potrzebuje dużo wysiłku, dlatego zawsze zagniatam ciasto w robocie kuchennym.
Pizza na tym cieście wychodzi po prostu wyśmienita. Zachęcam do wypróbowania idealnego ciasta na pizzę, a raczej pizzy upieczonej na tym cieście!
Idealne ciasto na pizzę - składniki:
500 g mąki pszennej typ 450 (ok. 3 szklanek)
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
7 g drożdży instant lub 25 g świeżych
250 ml ciepłej wody (30-35 stopni C) (szklanka)
2 łyżeczki cukru
Idealne ciasto na pizzę - przepis:
Do mąki dodajemy oliwę, sól i mieszamy, aby w mące pojawiły się malutkie grudki.
W miseczce łączymy wodę, cukier i drożdże. Bardzo energicznie łączymy i odstawiamy na 2-3 min, aby drożdże zaczęły działać. Jeżeli robimy ze świeżymi drożdżami odstawiamy na 30-40 min.
Rozczyn dodajemy do mąki i wyrabiamy robotem kuchennym lub ręcznie na elastyczne ciasto przez ok. 7-10 min. Po tym ciasto przekładamy do posmarowanej oliwą misy i odstawiamy pod przykryciem na 30 min.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 4 równe części, formujemy kule, oprószamy mąką i odstawiamy pod przykryciem na 30 min. Następnie z każdej części ciasta możemy piec pizzę.
Jak upiec pizzę z tego ciasta?
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na placek o średnicy ok. 20 cm i grubości 3-5 mm. Boki robimy lekko grubsze. Placek przekładamy na blachę do pieczenia, lub formę do pizzy, lub kamień do pizzy. Po tym powierzchnię pizzy smarujemy sosem pomidorowym (Przepis na prawdziwy sos pomidorowy do pizzy TU) i na nim umieszczamy ulubione dodatki. Pizzę pieczemy w rozgrzanym do 250-270 stopni (funkcja Góra+Dół) piekarniku przez ok. 7-9 min, aż brzegi pizzy znacznie zbrązowieją. Przed dostaniem pizzy z piekarnika należy sprawdzić, czy dno jest ładnie zrumienione, jeżeli jest światłe, to pieczemy dłużej, aż się zrumieni.
101 comments
Ja jeszcze lubię dorzucić oregano...to ciasto zawsze się sprawdza.
OdpowiedzUsuńKażdy ma swoje małe chytroście :D Ja robię zawsze w wersji tradycyjnej, ale myślę, że trzeba będzie spróbować z oregano, bo dzwięczy zachęcająco! :)
UsuńNiestety, to nie jest idealne ciasto na pizze. Smaczne ale przecietne.Idealne jest w Ave Pizza w Warszawie. Takie jak w Neapolu. Jesli ktoś jadł i wie jak je zrobic, to błagam o przepis.
UsuńRobiłam ciasto na pizzę w Neapolu w pizzerii Triunfo,,ale to była ogromna masa,,więc gorzej o proporcje,,,tylko mąka sól drożdże i woda,,nic więcej,,ciasto wyrabiałam w ogromnej specjalnej maszynie około pół godziny,,potem robiłam małe bułeczki i odkładałam do wyrośnięcia,Było pyszne,,takie neapolitańskie Tak dla orientacji np.1kg mąki i dodatki te co pisałam wyrobić jak ciasto na makaron,,piszę tutaj o gęstości ciasta
UsuńNie zawsze to samo ciasto jest winne. Robię podobne ciasto, tylko że z mąki "00" i z mniejszą ilością drożdży. 0.9 kg mąki, 500 ml wody , 25 gr soli oraz 1 gr drożdży. No ale z taką małą ilością drożdży musi dojrzewać przynajmniej 6-8 godzin :) No i nie piękę w zwykłym piekarniku, tylko w specjalnym piecu domowym do pizzy gdzie jest prawie 500 stopni C :) wychodzi idealnie taka jak w najlepszych pizzeriach gwarantuje :)
UsuńZrobiłam! Mega! Ale olej dałam po wygnieceniu:P
UsuńPo prostu idealny przepis polecam szczerze
Usuńna pizze tylko maka chlebowa
OdpowiedzUsuńW żadnym razie... Do pizzy używa się mąki pszennej typu 00 lub jeżeli takiej nie mamy, to używa się typu 450 :)
UsuńPerfekcyjne!:)
OdpowiedzUsuńja zawsze eksperymentuje z mąkami :) nigdy jednak nie używałem mąki tortowej, wypróbuj następnym razem i dam znać 😉
OdpowiedzUsuńJa zawsze robię z nią, lub z mąką typu 405 :)
UsuńOgólnie przepis jest dobry, ale ja nie polecam wałkowania ciasta a jego rozciąganie. No i oliwę dodaję zawsze na końcu jak już ciasto jest w pewnym stopniu wyrobione :) Próbowałam już robić ciasto na pizzę na wiele sposób aż w końcu znalazłam ten właściwy. Uwielbiam domową pizzę, ta z pizzerii się chowa ;) Piękne zdjęcia Pan robi, jestem pod wrażeniem i troszkę zazdroszczę wiedzy i talentu w tej dziedzinie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Też zazwyczaj rozciągam ciasto, ale jako, że nie każdy to umie, to w przepisie użyłem sposobu z wałkowaniem :)
UsuńMówisz,że to jest idealne? TAki pewniak jednym słowem? ;) ja to już milion przepisów testowałami chociaz pizza to ponoć najprostsza potrawa świata to żadne ciasto idealnie nie wyszło :) a może ze mnie taka gapa.. :)
OdpowiedzUsuńUżywam z tego przepisu już od 3 lat i pizza za każdym razem wychodzi perfekcyjna! :)
UsuńWitam. Mam pytanie. Czy ciasto gotowe na pizze można zamrozić? Będę potrzebowała upiec 1 pizzę więc co zrobić z resztą ciasta?
OdpowiedzUsuńA jezeli chodzi o mrozenie ciasta to jak najbardziej mozna. :)
OdpowiedzUsuńTak, ciasto można zamrozić :) Pozdrawiam :)
UsuńJa dodaję zamiast 50ml wody 50ml piwa. Również dodaję oregano lub mieszankę ziół do pizzy��
OdpowiedzUsuńMam pytanie a jak robicie sos do pizzy
OdpowiedzUsuńZazwyczaj kupuję prosty sos pomidorowy w sklepie, dodaję trochę oregano, soli, pieprzu, czosnku i gotowe :)
OdpowiedzUsuńsuper to ciasto ,bardzo smaczna pizza mi wyszła .ja zrobiłam z mąki orkiszowej ,jest zdrowsza od tej normalnej białej ,ciasto szybko się wyrabia i jest super .dzięki za przepis .marzena.
OdpowiedzUsuńSuper! Fajnie, że przepis przypadł do gustu. Radzę spróbować zrobić z mąki pszennej, może będzie mniej zdrowa pizza, ale w smaku nie będzie miała sobie równych :)
UsuńPolecam! Własnie zjadłam mniamm ;)
OdpowiedzUsuńCiasto super!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńA mnie wyszedł zakalec. Ciasto w ogóle nie chciało się upiec. Robiłam wg przepisu. Szkoda :-(
OdpowiedzUsuńNigdy nie zdarzałem się z wypadkiem, aby z tego ciasta wyszedł zakalec. Nie mogę powiedzieć dokładnie co to spowodowało, ale najprawdopodobniej niedokładne odmierzenie składników, lub złej jakości drożdże.
UsuńWarto spróbować jeszcze raz, ale odmierzać składniki dokładnie, czyli używając wagi, oraz kubka miarowego i użyć jakościowych drożdży instant (ja używam dr. oetker).
Mogło to także spowodować to, że ciasto nie wyrosło, a już zaczęto go piec, wtedy drożdże nie są jeszcze aktywne i ciasto nie wyrasta.
Pozdrawiam :)
NIGDY DROŻDŻE INSTANT! :) Robię tylko ze świeżych i zawsze wychodzi :)
UsuńSuper przepis!! Cała rodzina zjadała sie aż uszy się trzęsły. Rewelka na niedzielne popołudnia. Gorąco polecam wszystkim!! Pozdrawiam, Alinka
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis! Pierwszy raz w życiu odwazylam się sama zrobić pizzę i wyszło po prostu super! Teraz będzie to jedno z naszych głównych i najbardziej pożądanych dań :-) Wszyscy są zachwyceni. Dziękuję i pozdrawiam :-) Ania
OdpowiedzUsuńPrzy okazji dodam że stronka juz została dodana do ulubionych i jestem pewna,że jeszcze z niejednego przepisu stąd skorzystam :-)
UsuńDziękuję za tak miłe słowa :)
UsuńPozdrawiam! :3
Mam pytanie, bo właśnie biorę się za robienie ciasta z Twojego przepisu. :) Czy mogę użyć zwykłego miksera do wyrobienia ciasta? Robota nie posiadam, a robię ze świeżych drożdzy i boję się, że będą z nimi problemy. :(
OdpowiedzUsuńZwykłym mikserem raczej nie wyjdzie. Można zagnieść rękoma :) Ze świeżymi drożdżami wyjdzie napewno.
UsuńPozdrawiam i udanych wypieków :3
Rewelacyjne ciasto. Korzystałam z Twojego przepisu wiele razy, robiłam z różnych mąk i jeszcze nie zdarzyło mi się żeby nie wyszło :)
OdpowiedzUsuńIle trwa zrobienie takiej pizzy łącznie z czasem potrzebnym na wyrośnięcie ciasta?
OdpowiedzUsuńOkoło 70 minut. 😊
UsuńDziękuję za odpowiedź :)
UsuńTaki jest czas przygotowania zakładając, że mamy drożdże instant?
Przy świeżych jest to: woda, cukier drożdże 30-40m, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto 10m, odstawiamy na 30m, dzielimy na 4 części i znowu odstawiamy na 30m i na koniec pieczenie 7-9m? Wychodzi prawie dwie godziny...
Dużo razy ciasto musimy odstawić dlatego chciałbym się upewnić, że dobrze to zrozumiałem :)
Z instant wychodzi za 70 min. Ze świeżymi drożdżami będzie dłużej. Świeże drożdże muszą zacząć ,,pracować" trwa to ok. 40 min w ciepłej wodzie z cukrem 😊
UsuńZrobiłem wczoraj, faktycznie bardzo dobre proporcje. Ja użyłem mieszanki mąki orkiszowej i zwykłej. Drożdże świeże. Wyszło super, jutro zrobię dzieciakom jakąś hawajską albo coś w tym stylu. Potem zrobię podejście do Twoich tortilli.Pozdrawiam. Marcin
OdpowiedzUsuńWarto poświęcić czas, żeby w jakimś supermarkecie znaleźć mąkę 00. Wydaje mi się, że to w dobrej mące tkwi klucz na dobre ciasto. Próbowałem z różnymi mąkami, od 450, aż po jakieś mieszanki mąki razowej i 650, ale im wyższy numerek na mące, tym trudniej było wyrobić ciasto. Jak spróbowałem z 00, tak nie używam już żadnej innej.
OdpowiedzUsuńJeśli ktoś chce faktycznie oryginalną Włoską mąkę farina typ 0! (00 jest do ciast) zapraszam do kontaktu. Mój mąż jeździ ciężarówką do Włoch, może przywieźć. W Polsce nieosiągalna. tel. 603274816
OdpowiedzUsuńW sieci sklepów Piotr i Gaweł czy jakoś tak jest oryginalna Farina Tipo 0 w normalnej wersji i w wersji do robienia focacci. Łatwo znaleźć na półce, koszt około 6-7 zł za kilogram. Nawet jest na niej Przepis jak zrobić włoska pizze, jak ktoś ma czas robić ciasto z wielokrotnym wyrastaniem to polecam, trzeba tylko oryginalne włoskie drodże suche zdobyć takie w Puszce da się kupić, ale w Polsce ich nie widziałem. A i bez kamienia do pizzy i dobrego piekarnika nie wyjdzie jak należy.
UsuńPowiem tak, że pojęcia jak ,,Tradycyjna pizza włoska" nie ma, ponieważ każda gospodyni, bądź najlepszy kucharz we Włoszech ma swoją technikę robienia pizzy i każda jest inna. Nigdy nie spróbujemy całkowicie identycznej pizzy, nigdy nie spróbujemy ,,tradycyjnej", bo dokładne przepisu na nią nie ma.
UsuńCo do tego, że pizza bez kamienia i piekarnika nie wyjdzie, to raczej mylne to pojęcie. Pizza wyjdzie i bez nich po prostu trzeba piec ją w samym dole piekarnika i w najwyższej temperaturze.
Pozdrawiam 😄
Mój mąż często bywa we Włoszech i raz pyta znajomego Włocha gdzie pójść na taka dobrą włoską pizze,a on mówi że najlepszą pizzę w życiu to jadł w Polsce, we Wrocławiu :):):)
UsuńPróbowałem 2 razy z różnej mąki i sie nie udało��
OdpowiedzUsuńPizza ze szpinakiem na cieście według Twojego przepisu właśnie wylądowała w dwóch żołądkach w Gdańsku. Rewelacyjny przepis, ciasto wyśmienite! Dziękuję za recepturę, będę korzystać tylko z tej!
OdpowiedzUsuńPrzepis rewelacyjny!!!W koncu mam ciasto na pizze ktora smakuje jak ta zamawiabz a nawet lepiej☺☺☺teraz w moim domu pizza jest dwa trzy razy w tygodniu☺☺☺Super super super polecam
OdpowiedzUsuńDziękuję, fajnie, że pizza przypadła do gustu 😄😌
UsuńCzy z tego ciasta na pizze moge zrobic ciasteczka pizzowe?Przepis troche sie rozni jednak niekiedy potrzebuje jednej pizzy i tak pomyslalam ze moglabym ciasto wykorzystac na ciasteczka pizzowe.
OdpowiedzUsuńPewnie, można tego ciasta użyć do ciasteczek 😄
UsuńSuper dzieki☺dzisiaj wyprobuje😉
OdpowiedzUsuńNiezłe, ja dodaję jeszcze żółtko dla koloru ;-)
OdpowiedzUsuńPro tip od mojej babci dla tych, którzy nie posiadają robota a nie lubią ugniatać ciasta drożdżowego: jeśli wrzucić wszystkie składniki razem (oczywiście drożdże muszą być w ciepłej wodzie z mlekiem i/lub cukrem rozieszane) i dopiero ugniatać, zajmuje to jakieś 1-3 minuty. Pamiętajcie, że gdy ciasto klei się do palców dodajemy odrobinę oleju nie mąki ;-)
Świetnie smakuje z dodatkiem gałki muszkatołowej <3
Ciekawa ta technika, ale radzę używać tej podanej w przepisie (składniki dodawać kolejno) i wyrabiać 10-15 min. Efekt po takim wyrabianiu jest wcale inny, niż po 2-3 min zagniatania. Pizza jest bardziej pulchna, ale w ten sam czas chrupiąca od dna 😄
UsuńPozdrawiam! 😊
Witam - masz błąd zamiast rozczyn pojawił się "Rozazyn".Zdjęcia profesjonalne:)
OdpowiedzUsuńEwa
Dziękuję :D Te literówki... ciągle mi się zdarzają :D
UsuńDziś wieczorem będziemy z mężem robić;) już kiedyś robiłam pizze z Twojego przepisu ☺
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za przepis, ciasto wyszło wprost idealnie! Pizza zniknęła w piętnaście minut, to chyba mówi wszystko :D
OdpowiedzUsuńDziękuję 😄
Usuńwitam ! zrobiłam dokładnie w/g Twoich instrukcji , z tym ,że podzieliłam ciasto na 2 części . Nie wałkowałam ciasta tylko rozciągałam . W rezultacie wyszło bardzo smaczne , lekko chrupiące , nie twarde , idealnie delikatne . Z dodatkami nie szaleje tylko sos, przyprawy , salami i szynka , ser .
OdpowiedzUsuńRobię ciasto na pizzę z rożnych przepisów , od znajomych , z blogów kulinarnych , gazet i książek . Bywa różnie , ale tym razem wszyscy członkowie rodziny stwierdzili ,że: pizza jest lekka , ciasto cienkie , lekko chrupiące i co najważniejsze smaczne . Nam smakowało , następną pizzę zrobimy z innymi dodatkami ,ale na cieście z Twojego przepisu . Dziękuje , pozdrawiam ,życzę szczęśliwego Nowego Roku i powodzenia -Irena
Dziękuję 😄
UsuńJeśli zużyję połowę ciasta to resztę mogę przechować w lodówce na następny dzień? I wtedy takie wyrosnięte kulki wkładam do lodówki? Przykryć je czymś? I po wyjęciu na jaki czas zostawić do wyrosnięcia?
OdpowiedzUsuńJeśli zużyję połowę ciasta to resztę mogę przechować w lodówce na następny dzień? I wtedy takie wyrosnięte kulki wkładam do lodówki? Przykryć je czymś? I po wyjęciu na jaki czas zostawić do wyrosnięcia?
OdpowiedzUsuńNajlepiej zamrozić ciasto, wtedy napewno nic z nim się nie stanie, a następnego dnia 40 min przed przygotowaniem pizzy wybrać i pozostawić w ciepłym miejscu, aby rozmroziło się i urosło.
UsuńW lodówce nigdy nie próbowałem.
W lodówce jak najbardziej ,,można przechować do następnego dnia,,
UsuńŁukaszku ciasto mi wyszło gumowate co zrobiłam nie tak ? Za dużo składników? Wydaje mi się że ciasto się zaparzylo chyba ? Ale dlaczego ?
OdpowiedzUsuńMoże tu być kilka przyczyn:
UsuńZbyt dużo składników na górze ciasta
Słabo rozgrzany piekarnik
Źle wyrośnięte ciasto
Radzę spróbować jeszcze raz, napewno musi się udać :) Powodzenia!
Gratulacje Chłopaku!!! To pierwsze ciasto na pizze, które mi wyszło na serio idealne! W końcu, po prawie 20 latach mogę skończyć poszukiwania ... już innego ciasta nie zrobię. Pozdrawiam i respect! ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńRobię piąty raz ciasto z tego przepisu i jest IDEALNE ! Dzięki za super przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za zaufanie i wypróbowanie przepisu :)
UsuńCholera wkoncu super przepis na ciasto, wyszło idealne ☹️
OdpowiedzUsuńDzięki Łukasz ! ��
Pozdr MOwczuk
ładne zdjecia też! Szacunek za wyrabianie ciasta heh, ja zacząłem sam robic pizze deser, ogólnie ciasta, odkąd mam robota kuchennego, kohersen mycook
OdpowiedzUsuńja podczas wałkowania podsypuję kaszą manną, ciasto jest lekko chrupiące po upieczeniu
OdpowiedzUsuńCiasto jest super! :) Pizza wychodzi przepyszna! :)
OdpowiedzUsuńPizza wyszla bardzo smaczna. Dzieci z mezem nie wierzyli, ze to domowa. Dzieki za przepis.
OdpowiedzUsuńPróbowałam różnych przepisów, ale ten jest dla mnie idealny. Jak pizza,to tylko z kuchnią Lukasza !!! Pozdrawiam i dziękuję :)
OdpowiedzUsuńTo moja najlepsza pizza jaką jadłem. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńnigdy nie widzialem takiej beznadziei, prosze o wycofanie tego przepisu i zlikwidowanie tego bloga nie podoba mi sie
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo dobry. Jest tylko jeden minus. Soli trzeba więcej.
OdpowiedzUsuńHimalajskiej daje trzy małe łyżeczki, wówczas jest w sam raz
mnie zawsze wstrzymywało to wyrabianie ciasta bo długo mi to zajmowało, teraz mam w domu robot kuchenny Kohersen Mycook i sama przyjemność
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis, również bardzo lubię dobrą pizzę :-) Muszę wypróbować Twojego sposobu :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twojego bloga. A ten przepis jest 10/10!
OdpowiedzUsuńW nieskomplikowany sposob wytłumaczone co i jak :) Ja zawsze miałam problem z odpowiednia temp. piekarnika.. albo sie przypalała pizza albo była niedopieczona. Postanowiłam ze kupie piec do pizzy, zamowilam z domowypiecdopizzy.pl, wloskie danie gosci na moim stole raz w tygodniu a maz i dzieci za zachywceni. Idealne chrupkie ciasto a pizza soczyta i to wszytsko po 5 minutach
OdpowiedzUsuńPierdolony spamer
UsuńDzięki!
OdpowiedzUsuńPizze w domu robię od lat. Długo szukałam idealnego przepisu, aż trafiłam tutaj. Wszystkim w rodzinie podsyłam ten przepis i po zrobieniu pizzy, słyszę same zachwyty. Zachwyty nad Twoim przepisem Łukaszu. Dziękujemy.
OdpowiedzUsuńmuszę powiedzieć, że ekstra bo i fotki super apetyczne, ja swoje ciasto zacząłem wyrabiać dopiero odkąd mam robota kuchennego, Kohersen Mycook, polecam każdemu, wielka wygoda
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciasto! robię na nim pizze juz trochę czasu i zawsze sie udaje, notabene pracowałam w pewnym bistro z pizzą i przepis byl niemal identyczny.:) co do zakalca bo czytałam że niektórym się przytrafił to obstawiam że nie jest to wina ciasta a ilości mokrych składników. każdy składnik posiada wodę i jeśli jest ich zbyt dużo to pizza rozmaka i robi się zakalec.:) najlepsze są pizze 3 składnikowe, wiećej na raz nie polecam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim za taką ilość miłych komentarzy <3 Pizza idealna, to prawdziwy HIT Kuchni Łukasza.
OdpowiedzUsuńNa blogu pojawił się kolejny przepis na ciasto na pizzę :D Zapraszam, bo w smaku jest boska ;)
Pozdrawiam!
Właśnie zjadłam przepis super ciasto pięknie wyrosło a po upieczeniu pyszności w końcu udało mi się zrobić rewelacyjna pizzę pizzę dz i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMam jeszcze tylko pytanie czy z ten przepis mogę wykorzystać do słodkich wypieków czy tylko na pizzę? Z góry dziękuję za odpowiedz
OdpowiedzUsuńCudowny przepis <3
OdpowiedzUsuńPrzez kwarantannę robiłam tę pizzę co tydzień i cała nasza rodzinka była zachwycona :)
Dzisiaj i ja wypróbowałam Twój przepis. Zmodyfikowałam go trochę, tzn. użyłam 400 g wskazanej przez Ciebie mąki i 100 g pełnoziarnistej mąki pszennej. Wszystko się udało! Ciasto ładnie się "wybulbiło". Dziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDzięki za zajebisty przepis, zrobiłem 2 większe pizze i były świetne!
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńPizzeria to bardzo fajny pomysł, jeśli tak rewelacyjnie wychodzi Ci to danie! Można też taką pizzę wykonywać na wynos. Wystarczą opakowania https://pakmed.pl/opakowania-na-pizze i gotowe! Warto spełniać swoje marzenia, jeśli tylko mamy możliwości. A oferta firmy jest bardzo ciekawa.
OdpowiedzUsuńMega przepis pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNajlepszy i najprostszy przepis na ciasto do pizzy, zawsze wychodzi. Cała rodzina i znajomi zawsze na nią czekają. Dzięki za przepis:))
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)